Viisi parasta lifehackia eli elämän omaa huijauskoodia

ArkiHupiVapaa-aika
Lukuaika 7 minuuttia.
Kuuntele teksti podcastina Soundcloudissa (14 min).

Elämästä helpompaa? Minäpä kerron miten.

Ystäväni ovat varmasti samaa mieltä kanssani, jos kutsun itseäni ”nippelitietojäbäksi.” Ja jos yksi asia sinun pitää tietää intohimostani nippelitietoon, on sen lempi-ilmenemismuoto ”lifehackit” eli elämän huijauskoodit. Rakastan niitä.

Kun puhun lifehackeista, en tarkoita Pirkka-niksejä. Mallia: ”käytetystä sukkanauhasta saa kivan muotiasusteen” tai ”munakennosta voit leikata kätevän puhelintelineen.” Hyi.

Tarkoitan oikeasti hyödyllisiä lifehackeja. Sellaista, jolla ratkaistaan joku oikea ongelma elämässä – oli se sitten pieni tai suuri. Ilman tarvetta kuumaliimapistoolille.

Etsintäni maailman parhaiden ja laadukkaiden lifehackien perässä on vienyt vuosia internetin keskustelupalstojen selailua. Siis aika kauan. Jo niin kauan, että suurin osa näistä keräileviä sivustoja on koluttu läpi. Uudet julkaisut ovat entuudestaan tuttuja ja on vaikea löytää uusia lifehackeja. Se harmittaa.

Sen sijaan, että jäisin surkuttelemaan uuden nippelitiedon vähäisyyttä, koin toteuttamisenarvoiseksi jakaa tähän asti käytetyimmät lifehackit sinulle! Lupaan, että ainakin joku niistä tulee helpottamaan juuri sinun elämääsi – edes vähän.

Lifehack?

Lifehackien termistö on hankala. Lifehack -google haun tulokset ovat valitettavan usein juuri näitä askartelupaskarteluun sopivia Pirkka-niksejä, jotka eivät ole etsintäni kohde. Toki siunattakoon he, jotka merkityksellisyyden tunnetta elämäänsä niistä saavat. Ei se väärin ole.

Redditin palsta LifeProTips on tähän asti laadukkain niitä keräilevä sivusto. Se kategorisoi vinkit, ei tyydy Pirkka-Nikseihin ja kerääkin mieltä avartavaa keskustelua jokaiseen yksittäiseen vinkkiin liittyen. Osa vinkeistä on peräisin sieltä, toiset elävästä elämästä ja jotkut jopa TED-talkeista.

Alla olevaan viiden parhaan lifehackin listaan olen kerännyt testatusti toimivia elämään monipuolisesti eri osa-alueilta. Jotkut saattavat mullistaa arkesi, toisista saat pientä elämään ärsyyntymisen helpotusta ja ajansäästöä. Kaikkia yhdistävät vaihtelevan asteinen epäintuitiivisuus ja ovat laajuudeltaan enemmän kuin ”tämä tuote on lifehack!”

Luettuasi listan ei mikään tekisi minua onnellisemmaksi kuin niiden kokeileminen sinun toimestasi! Jos jokin nappaa, testaa ja raportoi tänne. Nyt – asiaan!

 

 1. Kofeiininokoset

Kofeiini on mahtava tuote ja kohtuullisesti käytettynä verrattain turvallinen piriste. Sitä löytyy tämän päivän tutuista hyödykkeistä runsaasti: kahvista, energiajuomasta, kolasta ja jopa suklaasta. Uskon että se on sinulle tuttu.

Oletko kuitenkin joskus löytänyt itsesi väsyneenä kahvinkupin ääreltä, odottaen kofeiinin piristävää vaikutusta? Kofeiinin piristävä vaikutus onkin parhaimmillaan vasta 15 – 45 minuuttia nauttimisesta. 

Suosittelen sinulle rohdoksi kofeiininokosia keskipäivän väsymyksen taltuttamiseksi. Toimi seuraavanlaisesti:

How-to: kofeiininokoset
 1. nauti itsellesi sopiva määrä kofeiinia nopeasti esim. tablettina tai espressona
 2. aseta ajastin 20 minuutille
 3. ota nokoset odottaessasi kofeiinin vaikutusta
 4. herää hetkeä myöhemmin sekä nokosten että kofeiinin virkistämänä kohtamaan arjen haasteet

Pitämällä kofeiininokoset vältät kofeiinin vaikutusten odottamisen tuskan ja saat samalla nokosten virkistävän hyödyn. Kofeiininokosten on tutkittu helpottavan heräämisen jälkeistä unikitkaa eli väsymyksen tunnetta. Lue lisää kofeiininokosten hyödyistä täältä.

Samaa lifehackia voimme soveltaa heräämiseen erityisen vaikeina aamuina. Jos tiedät, että tulevana aamuna joudut heräämään poikkeuksellisen aikaisena ajankohtana tai lyhyillä yöunille. Jos joudut valvomaan esimerkiksi lentomatkasta tai pitkään venyneestä illasta johtuen, kokeile kofeiiniherätystä! Toimi seuraavasti:

How-to: kofeiiniherätys
 1. Herätä itsesi n. 30 minuuttia ennen kuin sinun tarvitsee nousta ylös
 2. Nauti itsellesi sopiva määrä kofeiini esim. tablettina vesilasin kera nousematta sängystä
 3. Jatka unia vielä puolen tunnin verran, kunnes sinun pitää nousta
 4. Heräät virkeänä kofeiinin ansiosta ilman unikitkaa
  psst. älä silti unohda herätyskelloa!

Nämä kikat ovat minulle mullistaneet tapani ajatella väsymystä. Aiemmin olen pilannut yksittäisiä arjen päiviä tai aikaisia herätyksiä, kun en osannut hyödyntää näitä kikkoja. Haluan kuitenkin varoittaa sinua, etenkin kofeiiniherätyksen tehokkuudesta. Sitä kokeiltuasi et saata malttaa herätä enää ilman apuvälineitä. En voi suositella näistä tapoja elämääsi. Käytä niitä mieluiten taktisina työkaluina heikkoja hetkiä varten. Silloin, kun koet olevasi avun tarpeessa. Pyri elämään omaa arkeasi kofeiinivapaasti, aina kun mahdollista. Silloin saat kofeiinista parhaan tehon irti – juuri kun eniten sitä tarvitset. Samalla vältät riippuvuuden ja sen mukana tulevan oireilun. Tästä voit lukea lisää kofeiinin myyteistä ja faktoista.

 

 1. Yhden sekunnin rusetti

Tiesitkö, että todennäköisesti solmit kengännauhasi väärin? Mitä oikein tarkoitan? Meille nuorena opetettu klassinen rusetti, tuo tarrakenkien arkkivihollinen, on väärä rusetti. Solmusta on olemassa kaksi versiota: heikko ja vahva. Meille tutumpi on tietenkin se heikompi iteraatio. Sen tapana on löystyä käytössä, tarvita tuplasolmu lenkille ja lisäksi näyttää rumalta!

Kuvassa “granny knot” viittaa meille tutumpaan rusettii vasemmalle, Ian Knot oikealla.

Sen sijaan, jos solmisit ”Ian Knot” -rusetin, loistaisivat aiemmat huolesi poissaolollaan. Tämä solmu on vahvempi, esteettisesti miellyttävämpi JA sen voi tehdä sekunnissa! Linkistä saat yksityiskohtaiset ohjeet solmun solmimiseen, joka näkyy tässä videossa.

Sairaan nopee, muttei värikäs.

Etkö uskoa minua? No katso sitten tämä TED-talk, senkin milleniaali. Ja sit kokeile sitä! Uskon, että tällä solmulla voit loppuelämäksesi unohtaa kesken lenkkien avautuvat kengänsolmut. Plus, on se tämmösen nippelitietojäbän mielestä hauska baaritemppu. Muiden ihmistyyppien positiivista reaktiota en voi taata. Mutta voin taata sen kestävän vaikka puolimaratonin – todistetusti.

 

 1. Ääniviestien kuuntelu kuulokkeesta

WhatsAppin ääniviestit ovat tulleet jäädäkseen. Niiden lähettäminen on helppoa, tuntuu luonnistuvan kirjoittamista nopeammin ja omaavat oman, tekstiä syvemmän persoonansa. Mutta eikö olekin joskus ärsyttävää kuunnella niitä? Etenkin kun et meinaa ymmärtää niiden sisältöä. Tähän on onneksi olemassa pieni helpotus.

Kun et meinaa saada kaverin soperruksesta mitään selvää eikä mukanasi ole nappikuulokkeita, aseta puhelin korvallesi kuin puhuisit puhelua. Älypuhelimen läheisyysanturi tunnistaa puhelimen asennon muuttuneen ja siirtää äänentoiston kuulokkeeseen eli korvakaiuttimeen. Tällöin äänenlaatu paranee, puhe kirkastuu ja saat siitä helpommin selvää. Samalla jätät ääniviestien sisällön kanssaihmisten kuulon ulkopuolella. Nasta juttu, eikö?

 

 1. Etukäteen valmistellut geneeriset pakkauslistat

Reissuihin pakkaaminen on ärsyttävää, ainakin minulle. Ei siksi, etteikö olisi hauskaa suunnitella reissuasuja (hoxkröhöm IG@outfitantti). Mutta siksi, että pelkään unohtavanani kaiken tarpeellisen. Pakkauslistat auttavat, mutta niitäkään ei jaksaisi tehdä joka kerta uutta. Siksi lifehack: geneeriset pakkauslistat!

Olen valmistellut muutaman eri tyyppisen reissun kattavan pakkauslistan, joita käytän tilanteesta riippuen. Tällä hetkellä listat löytyvät teemoilla: kaupunkiviikonloppu, festarit, mökkireissu ja vuosijuhlat. Kun seuraavan kerran pakkaat reissuun, ota pohjaksi joku näistä geneerisistä listoista. Pakkaa siinä olevat tavarat tarvittavilta osin ja mieti, tarvitseeko joitain lisäyksiä. Jos pakkaat listan ulkopuolelta, lisää ne listaan.

Todellinen lifehack tapahtuu reissun jälkeen. Jos huomaat reissun aikana jotain uupuvan tai keksit lisäyksiä, laita ne pakkauslistapohjaan. Näin et enää ikinä unohda sitä hyönteismyrkkyä, kondomeja tai mitään muutakaan tulevilla reissuilla.

Mikä parasta, jos ei sinulla vielä ole tällaista listaa, voit käyttää minun listojani! Saat ne täältä.

It’s a gift that keeps on givin’! You’re welcome.

 

 1. Uusiin ihmisiin tutustuminen maisemakävelyllä

Jos äskeiset vinkit olivat makuusi liian keveitä, tarjoan vielä yhden ajatuksia herättävän.

Uusiin ihmisiin tutustuminen on ihanaa, mutta ajoittain stressaavaa ja työlästä. Yleensä se tapahtuu kasvokkain: juhlissa, ravintoloissa tai baareissa. Kasvokkain tarkoittaa katsekontaktia. Kun olemme katsekontaktissa uuden ihmisen kanssa, joudumme tavallista enemmän pohtimaan kysymyksiä kuten:

 • olenko katsonut häntä tarpeeksi kauan silmiin
 • kuinka kauan kestää, että katsominen tulkitaan tuijottamiseksi
 • pitäisikö minun katsoa pois
 • jos nyt katson pois kohti maata, tulkitseeko hän sen alentumisen merkiksi
 • entä jos katson kohti kattoa, luuleeko hän minua ylimieliseksi
 • jos katson sivulle, luuleeko hän minua tylsistyneeksi
 • nyt katson häntä taas ja hän ei katso minua
 • onkohan hän tylsistynyt?

On luonnollista pyrkiä tekemään erinomainen ensivaikutelma uusiin ihmisiin tutustuessa. Valitettavasti huomiomme saattaa kiinnittyä liikaa itseemme, kun meidän ainoastaan tarvitsisi kuunnella – ja murehtia hieman vähemmän katseemme harhailusta. Tähän on onneksi apu. Lähde uuden tuttavasi kanssa maisemakävelylle.

Kun kävelet hänen kanssaan vaikka puistossa tai metsässä, voitte keskittyä toistenne silmien sijaan ympäröivään luontoon. Katsettasi ei tarvitse säännöstellä vastapuolen ja ympäristön välillä, vaan voit käyttää katsekontaktia tehokeinona mielenkiinnon tai hämmästyksen ilmaisemiseen. Keskusteltu tuntuu luontaiselta. Toisaalta vaihtuva ympäristö tarjoaa tarvittaessa yhteisiä puheenaiheita hiljaisuuden rikkomiseksi. Muutenkin kävely tuntuu vilkastuttavan luovuutta. Tästä lienee apua tuntemattoman kanssa keskustellessa.
Eikä luonto ympäristönä tunnetusti lisää uuden tilanteen aiheuttamaa stressiä. Päinvastoin.

 

Lopuksi

Siinä ne ovat! Viisi elävän elämän huijauskoodia, joilla viedä elämääsi nextille levelille. Tiedän, että näistä on apua sinulle, jos vain haluat niitä käyttää. Jos erehdyt niitä kokeilemaan, on palautteesi tervetullut. Ehkä saatat tietää lifehackeja, jota minä en tiedä? Kerrothan – se olisi elämäni ensteks mahtavin juttu!

Kertauksena:

 1. Ota kofeiininokoset tai kokeile kofeiiniherätystä
 2. Solmi yhden sekunnin rusetti
 3. Kuuntele ääniviestit kuulokkeesta
 4. Käytä reissuissa geneerisiä pakkauslistoja
 5. Tutustu uusin ihmisiin maisemakävelyllä

 

PS. Tänne asti selvinneille vielä yksi lifehack:

 • Opettele pitämään juomia vasemmassa kädessä

Kun otat tavaksi pitää etenkin kylmiä juomia esimerkiksi juhlissa vasemmassa kädessäsi, on tällä kolme etua. Yksi, oikea kätesi on aina vapaa kättelemistä varten. Kaksi, kättelykätesi ei ole kylmä saati kostea huurteisen tuopposen kannattelusta kättelyparisi iloksi. Kolme, voitat automaattisesti mahdolliset Buffalo -juomapelit kun et juo oikealla kädelläsi. Valitettavasti tämä lifehack ei ole aukoton. Etenkin, jos käytät vasemmassa kädessäsi rannekelloa. Käytä tällöin varovaisuutta, sillä jos joku pyytää sinua katsomaan juomakädessäsi olevaa kelloa, saatat siirtää juoman koristamaan asuvalintaasi. Hups!

Previous
Geneeriset pakkauslistat reissuihin
Next
7 syvällisen keskustelun sääntöä