Tein taulukon ajankäytöstäni tammikuun ajan

ArkiVapaa-aika
Lukuaika 6 minuuttia
Aika

Tuo kaikista kallein lahjamme. Vaikka fossiilisista polttoaineista ollaan montaa mieltä, niin aika ei varmasti ole uusiutuva resurssi. Niin kauan kun entropia ympärillämme raksuttaa, aika kuluu eikä tule takaisin.

Varmasti suurin osa kliseisistä motivaatiolauseista liittyy ajan rajallisuuteen. “Good things don’t come to those who wait, they come to those who go out and take them.” Ehkä, ehkä ei. Mutta kenties voisi olla hyvä idea seurata, mihin aikani oikein menee?

Ajanseurannasta

Välillä törmään netissä erilaisiin ajankäytön seurantatyökaluihin. Palvelu- ja etujärjestö Suomen Ekonomit tarjoaa jäsenilleen Aikana-sovelluksen, jolla sparrata itseään seuraamaan työhön käytettyä aikaa ja töiden priorisointiin. Blogeja selaamalla saatat löytää listan 20 parhaasta ajankäyttö-sovelluksesta. “Selkeästi muutkin seuraavat aikaansa”, ajattelin itselleni. Oli siis aika kuukauden haasteen!

Tammikuun haaste

Kuukauden tavoitteeni oli seurata ajankäyttöäni mahdollisimman tarkasti, vuorokauden ympäri. Haasteen tavoitteena oli oppia jotain ajankäytöstäni sekä itsestäni. Tässä tekstissä kerron keskeisimmät havaintoni.

Etsin exceliin sopivan pohjan, johon laitoin käyttämäni ajan eri kategorioihin 15 minuutin tarkkuudella viikko kerrallaan. Ajatuksena oli, että voisin paljastaa päivästäni tehottomuutta, optimoida vuorokauden minuutit ja saavuttaa ajallani enemmän! Samalla varjellen tuota meille niin kallisarvoista voimavaraa. Eikö olisi hienoa?

Vuoden 2017 ensimmäinen päivä koitti ja rupesin hommiin. Aina kun avasin tietokoneen tai olin lähdössä siitä pois, merkitsin taulukkoon siihen asti käytetyn ajan kategorioittain. Yhdistyksen puheenjohtajan tehtäviin käytetty aika vihreällä, Netflix punaisella, loput siltä väliltä.

Tietenkään kaikkea aikaa ei voi käyttää tehokkaasti: aamu- ja iltarutiinit vievät tietyn ajan, polkupyöräily paikasta toiseen ei mahdollistanut multi-taskausta ja kyllä – öisin piti nukkua.

Kiitos jo valmiiksi orjallisen kalenterin käyttöni oli ajan seuraaminen yllättävän helppoa! Tärkeintä oli, että merkitsin aina kuluneen 15 minuutin ajanjakson merkityksellisimmän asian ylös. Olin taulukossa “tauolla” lounaalla, vaikka olisinkin katsellut samalla Youtubea tai somettanut.

Haasteeksi nousivat edustustilaisuudet: missä vaiheessa työtehtävät muuttuvat hauskanpidoksi? Pidin tiukkaa linjaa ja asiallisetkin iltamenot kategorisoin ihmissuhteiden ylläpidoksi.

Viikot vierähtivät ja taulukot täyttyivät eri väreistä.
Kategorisoin ajankäyttöni seuraavanlaisesti 8 eri luokkaan:

 1. PJ (vihreä) sisältää kaiken Boomissa toimimisen eli ns. yhdistyksen asiat.
 2. Pakollinen vapaa-aika (keltainen) tarkoittaa arkisia askareita, jotka on pakko tehdä. Sisältäen siirtymisen paikasta toiseen, aamurutiinit, siivoamisen ym.
 3. Muu vapaa-aika (punainen) on rentoutumista ja muuta laiskottelua – lähinnä Netflixin ja Youtuben parissa.
 4. Liikunta (harmaa) on kaikki hikiliikunta, mutta ei hyötyliikunta.
 5. Uni (oranssi) sisältää yö- ja päiväunet.
 6. Opiskelu (sininen) tarkoittaa keskittynyttä, tavoitteellista opiskelua.
 7. Projekteihin (violetti) sisältyy vapaa-ajan projektini: blogi, bonsai-puut, laulu sekä erilaiset itsekehityksen ja elämänhallinnan hankkeet (mm. tämä!).
 8. Viimeisenä ihmiset (ruskea) kattaa kaiken ihmissuhteisiin käytetyn ajan, jolloin enää edusteta tai tehdä töitä: hauskanpitoa ja ajanviettoa!

Kaikki neljä viikkolokiani värikoodattuina löytyvät täältä.

Aikani lukuina ja kuvioina

Tässä on hieman lukuja vuoden 2017 tammikuustani.
(Kyllä – tilastotieteen perusteet -tenttin koealueen lukemisen sijaan tein SPSS-ohjelmistolla analyysiä ajankäytöstäni. Teksti jatkuu kuvioiden jälkeen.)

Taulukko 1: Keskiluvut eri ajankäytön kategorioille.

Descriptive Statistics
N Minimum Maximum Sum Mean
Statistic Statistic Statistic Statistic Statistic Std. Error
Pj 31 ,00 12,50 176,75 5,7016 ,61297
Pakollinen 31 1,25 9,50 115,50 3,7258 ,36705
Muu vapaa 31 ,00 7,00 43,25 1,3952 ,31935
Liikunta 31 ,00 4,00 31,75 1,0242 ,21388
Uni 31 ,00 11,00 202,50 6,5323 ,44310
Opiskelu 31 ,00 3,25 21,00 ,6774 ,19681
Projekti 31 ,00 4,00 14,00 ,4516 ,16248
Suhteet 31 ,00 12,50 139,25 4,4919 ,66250
Valid N (listwise) 31

 

Kuvio 1: laatikkojanakuvaaja eri kategorioiden vaihteluväleistä.
Kuva aukeaa parempilaatuisena toiseen välilehteen.

 

Kuvio 2: eri kategorioiden kertymät kuukauden ajalta.
Kuva aukeaa parempilaatuisena toiseen välilehteen.

Kuvio 3: kategorioiden keskiarvot yhdessä kuviossa – ns. “normipäivä.”
Kuva aukeaa parempilaatuisena toiseen välilehteen.

Okei, kuvioita siis on. Mutta mitä ihmettä ne meinaavat?

Tammikuun “normipäivä”

Katsotaan kuviota nro 3. Siinä on jokaisen ajankäyttökategorian keskiarvo. Näistä keskiarvoista saadaan yhteenlaskettuna 24 tuntia eli kuvio kuvastaa tyypillisen tai ainakin keskimääräisen vuorokauden tuntijakaumaa.

“Normipäivään” kuului:

 • 6h 30min unta
 • 5h 42min yhdistyksen asioita
 • 4h 30min ihmissuhteiden ylläpitoa
 • 3h 42min pakollisia arkirutiineja
 • 1h 24min Netflixiä ym.
 • 1h liikuntaa
 • 42min opiskelua
 • 30min omia projekteja

Ottaen huomioon, että identifioidun ensisijaisesti opiskelijana tässä elämänvaiheessa, eivät nuo päivittäin 42 sen parissa vietettyä minuuttia näytä kovin lupaavilta.

“Turhuuksiin” käytetyn ajan vähyys oli positiivinen yllätys. Positiivinen ei sen sijaan ollut mielialani, sillä helmikuun alkaessa olin todella väsynyt ja uupumuksen ensimerkit olivat havaittavissa. Mitä oikein tapahtui?

Kuukauden löydökset

Ajan taulukointi aiheutti mielenkiintoisia muutoksia omassa elämänkatsomuksessani. Ajatukset siitä, että ajankäytöstä tulisi tarkka loki ja myöhemmin blogiteksti, pakottivat lähes neuroottisesti optimoimaan ajankäyttöä.

Jokainen Netflixin parissa vietetty minuutti oli tuskaa, koska tiesin sen tuovan lisää punakynää exceliin. Huomasin hengähtäväni helpotuksesta, kun kalenterissa oli pidempi junamatka. Tiesin, että voin sen suosiolla laittaa taulukossa keltaiseksi, sen ollessa minulle pakollista. Saisin hetken itselleni.

Toisaalta samalla mässäilin muilla positiivilla väreillä niitä taulukkooni kerryttäessä. Liikkumaan oli PAKKO lähteä, se yks juttu oli PAKKO tehdä vielä tänään, PAKKO vastata vielä sähköposteihin niin saan tälle päivälle 10h töitä täyteen!

Tällaista elämää voi toki elää, ainakin kuukauden verran. Ei sen jälkeen kovin hyvä fiilis ole.

Ylpeyttä koen 31 päivässä liikutusta 32 tunnista – hyvä minä!
Ylpeä sen sijaan en ole 6,5 tunnin keskimääräisistä yöunista, kun oma unitarpeeni on lähempänä yhdeksää tuntia.

Mitä oikein tapahtui? Tämähän piti olla hyvä idea hyvillä tarkoitusperillä.

Onko aika avain?

Ajankäytön seuraaminen pelkkiä minuuttimääriä tuijotellen on juurikin sitä: ajankäytön seuraamista.

Se ei kuitenkaan alkuunsakaan kerro minulle kuinka tehokas olen ollut, olenko hyödyntänyt ajan lisäksi omia energiatasojani saati miltä minusta on tuntunut.

Exceliä katsoen tuli työnteon määrästä itseisarvo. Eihän kukaan tee työtä työn tekemisen takia. Me haluamme saavuttaa työllä jotain: oli se palkkanauhan pidentämistä, urapolkujen hiekoittamista tai merkityksellisyyden tunnetta.

Tein teitä varten tyhjät excel-pohjat, jotta voisitte kokeilla haastetta itse. En voi niitä kuitenkaan hyvillä mielin suositella, ainakaan toveriperfektionisteille.

Mitä vastauksia itse etsin tästä kokeilusta, en löytänyt niitä taulukkolaskentaohjelmiston värikoodatuista soluista. Ei elämää ole tarkoitus elää sen takia, että se näyttäisi jälkikäteen hyvältä Excel-muodossa.

Elämää eletään, että se tuntuisi hyvältä. Tämä vaan tuntuisi olevan useimmiten eri asia kuin hyvältä näyttäminen.

My 2 cents

Neuvoni on: unohda ajankäytön seuranta. Tee ehdottomasti töitä – mielellään joka päivä. Mutta älä välitä, jos katsot Netflixiä normaalin tunnin sijaan kolme. Älä välitä, jos et tänään kyennyt keskittymään täyttä kahdeksaa tuntia töissä. Älä välitä, jos et jaksanut mullistaa kotiasi KonMari-metodilla sunnuntai-iltana.

Opi antamaan itsellesi anteeksi.
Seuraa omia ajatuksia ja mielialaasi.
Kuuntele kehoasi.

Nauti ajastasi – nyt minä ainakin nautin.

PS. Tämä malli ei siis toiminut minulle – se aiheutti paljon stressiä, joka ei todellakaan ollut saamani tiedon arvoista. Nyt olen löytänyt minulle toimivan mallin huolehtia päivien tehokkuudesta, kiinnostaako se sinua? Kommentoi tai laita viestiä!

Previous
Otin 2s videon joka päivä kuukauden ajan
Next
Kysymyksiä vai vastauksia?