Se pakollinen Thaimaa-opas

Vapaa-aika
         Lukuaika 11 minuuttia

Hei maailma –  olen Sinun oppaasi!

 

Kävin taannoin (tammikuu/2016) seikkailemassa Thaimaassa viiden hengen matkaseurueen kanssa. Kolmen viikon reissun aikana poimimme parhaat käytännön niksit kirjoitettuun muotoon sinun iloksesi. Nauti ja ala suunnittelemaan omaa matkaasi!

Kuinka pääset perille
Getting there

IMG_20160105_115523.jpg

 

Käytimme lentojen etsimiseen skyscanner.fi-sivustoa. Täältä löysimme erinomaisen edulliset menopaluu lennot (yht. 500 €) kahdella vaihdolla Helsingistä Phukettiin. Phuket on hyvä kohde, johon lentää. Sieltä pääset helposti lautalla moneen eri rauhalliseen rantakohteeseen. Vaihtoehtoisesti voit jäädä nauttimaan siitä kuuluisasta Patong Beachista eri turistiaktiviteetteineen. Tärkeintä on varata lennot ajoissa! Varasin omat lentoni noin kaksi kuukautta ennen lentoa – kuukautta aikaisemmin olisin säästänyt satasen lipuissa.

Lentoyhtiöistä Cathay Pacific on ehdottomasti maininnan arvoinen. Ruokavaihtoehdot ovat monipuolisia ja maukkaita, viihdetabletit tarjoavat enemmän kuin tarpeeksi ohjelmaa ja tietenkin olut virtaa juuri niin vuolaasti kuin itse kehtaat henkilökunnalta pyytää.

Lentokentälle pääsin kätevästi Paunun operoimilla lentokenttäbusseilla. Linja-auto noukki minut Tampereen linja-autoasemalta ja pudotti minut suoralla yhteydellä suoraan Helsinki-Vantaan ulkomaanterminaalin (nro 2) eteen.

Pakkaamisesta
Pack your shit!

 

IMG_20160103_233142.jpg

Ensimmäiset asiat ensimmäisenä – unohda rullattava matkalaukku ja sijoita laadukkaaseen rinkkaan! Oma selässä kuljetettava kuljetuslaite on tilavuudeltaan 65 litraa ja soveltui muutaman viikon matkailuun erinomaisesti.

Pakatessa muista jättää tilaa ostoksille. Hintataso Thaimaassa on hyvin edullinen ja jokainen oman elämän maailmanmatkaaja varmasti löytää kotiin tuomisia.

Tavallisen ulkomaanmatkan pakkauslistan lisäksi ota mukaan myös nämä:

 • ziploc-pusseja tavaroiden suojaamiseksi ja lajittelua helpottamaan rinkassa
 • jatkojohto (suomalaiset pistokkeenpäät sopivat!)
 • vyölaukku tai kaulapussi lompakkoa varten
 • lusikkahaarukka (syö kaupan jukurttia tai kuppinuudeleita kun haluat!)
 • painota vaatevalinnoissa löysiä kesävaatteita
 • FLIPFLOPIT!

Pukeutumisesta
What on Earth should I wear?

 

IMG_20160107_154336.jpg

Flip Flopit ovat THE kengät Thaimaassa. Olit sitten kaupungilla tai rannassa, auton tai skootterin kyydissä, ovat varvassandaalit oikea jalkinevalinta. Jo ensimmäisestä päivästä alkaen näet paikallisten tekevän töitä, juosten kaduilla ja jopa ajaen moottoripyöriä nuo varpaanväliä koettelevat jalkapohjansuojatit jalassa. Eikä syyttä. Totuttuasi niihin, huomaat että voit olla varvassandaaleissa yhtä vapaasti kuin Suomessa lenkkareissa ja nauttia auringonpaisteesta ilman hien kastamia sukkia.

Thaimaassa on sinun syytä opetella myös sukeltamaan päähineiden ihmeelliseen maailmaan. Saat siitä samalla niin tyylikkään asusteen kuin suojan pahimpia auringonpistoksia vastaan.

Asustevalikoimaan lisäystä suosittelen hakemaan myös sarongista. Tästä et joudu maksaa viittä euroa enempää. Nämä ovat ohutta kangasta olevia pyyhkeen kokoisia kankaita, jonka käyttötarkoitukset ovat lähes lukemattomia. Itse hyödynsin sitä pyyhkeenä, makuualustana rannalla ja päähineenä.

Vaatteissa älä suosi pelkkiä mikrosortseja ja hihattomia paitoja vaan löysät pitkähihaiset ja –lahkeiset vaatteet ovat vaatetuksen kuninkaita ja kuningattaria! Etenkin puolenpäivän jälkeinen aurinko on paisteeltaan niin äärimmäisen voimakas. Jopa niin voimakas, että siellä juuri maahan saapunut länkkäriturinki polttaa päreidensä lisäksi ihonsa alta aikayksikön (tässä tapauksessa tunti). Vältä tämä suosimalla peittävämpää vaatetta ja pysyttelemällä poissa mainitusta klo 12-14 välisestä auringonpaisteesta kokonaan. Säännöstele ns. auringonottovaatteiden ja uima-asujen käyttöä harkiten ja hanki näin hallittu, terve rusketus!

Käytä aurinkorasvaa ja käytä sitä paljon! Ennen kuin aamulla poistut majoituksestasi, suojaa koko vartalosi ja muista uusia tämä suoja muutaman tunnin auringossa olon jälkeen tai välittömästi vedestä noustuasi. Lisäksi suosittelen jättämään puolenpäivän aikaisen auringonoton kokonaan pois lomasi to-do listalta.

Hintataso & valuutta
But what does it cost?

 

IMG_20160118_124718.jpg

Thaimaan valuutta on baht (lyh. Bt). Vuoden 2016 alussa valuuttakurssin mukaan yksi euro vastasi noin 40 bahtia. Kaikki hinnat ovat tällä luvulla muunnettu paikallisesta valuutasta euromääräiseksi. Todellisuudessa jouduin kuitenkin maksamaan kaikesta hieman enemmän, sillä otto-automaatit antoivat bahteja 1:36 euromääräisellä suhteella ja ottivat lisäksi noin viiden euron suuruisen veloituksen jokaisesta nostotapahtumasta.

Nyrkkisääntönä hintataso on Suomeen verrattuna n. ¼.  Tämä näkyy parhaiten paikallisessa ruuassa ja juomissa, vaatteissa sekä kuljetusten hinnoissa. Perinteinen nuudelikeitto lihalla maksaa alle kaksi euroa ja yksinkertainen annos riisiä jopa alle 0,50 €. Herkuista epäeettisintä eli haineväkeittoa pääset maistelemaan muutamalla kymmenellä eurolla. (Vinkki: ei ole hintansa väärti!)

Kallista tai saman hintaista ovat sen sijaan miedot alkoholijuomat kaupassa, älypuhelimet ja ravintoloiden länsimaalainen ruoka. Oluttölkkiä et paljoa alle euron kaupasta saa, sen sijaan suuret lasipullot ovat niiden edullisempi nautintomuoto. Monet merkkivaatteet etenkin suurissa ostoskeskuksissa Bangkokissa eivät ole länsimaalaisia kivijalkavastineitaan edullisempia: tämä oli äärimmäisenä suuri pettymys käytyäni Zarassa. Toisaalta eivät useimmat pizzat ole erityisen kalliita: ravintolat myyvät niitä alkaen viisi euroa. Annosten koot sen sijaan ovat paikallisen tavan mukaan pieniä.

Paras ja halvin tapa lievittää koti-ikävää lienee 50 sentin hintainen lasipullollinen ihka aitoa Coca Colaa. Saat sitä kaikkialta ja vielä kylmänä.

Internet
But it read so on the Interwebs…

 

IMG_20160106_112727.jpg

Nyt se kysymys mitä te olette kaikki odottaneet: ”Mutta miten pääsen laittamaan kuvan kaikesta yllä mainitusta Instabookkiin?®” Tietenkin hyödyntämällä lukuisia ”Free Wi-fi” palveluita, jotka ovat kirjaimellisesti kaikkialla.

Lähes poikkeuksetta kaikki ravintolat, kahvilat, hierontapaikat ja myös parturit tarjoavat ilmaisen internet-yhteyden langattoman lähiverkon välityksellä. Verkon nimet myötäilevät useimmiten palvelun tarjoaman yrityksen nimeä ja salasanat ovat sen sijaan lähes aina pitkiä numerosarjoja. Saat nämä numerosarjat tietoosi monesti pöydässä olevasta rekvisiitasta kuten paperitelineestä tai viimeistään tarjoilijan avustuksella.

Varoituksena hyvinvointivaltiollisiin yhteysnopeuksiin tottuneille internet-kävijöille eivät lataus- saati lähetysnopeudet saa aikaan juuri mitään tiedon valtaväylälle johtaville radiotaajuuksilla. Toisin sanoen, kyllä, valitettavasti korkealaatuiset kissavideota suoratoistovideopalveluista jäävät todennäköisesti matkasi ajaksi katsomatta. Sen sijaan saat varmasti yksittäiset Instabook-päivitykset lähetettyä ja ”Mitä kuuluu?” –pikaviestin sovelluksen ryhmien merkityksettömät keskustelut ladattua puhelimeesi kohtuullisella kärsivällisyydellä.

Nopeuksien hitaus ei tosin ole huono asia. Se on yksi syy lisää pysähtyä ja nauttia maisemista sekä mahdollisesta matkaseurasta. Vihdoin – ilman polttavaa tarvetta katsoa kaverin MyStoryä kolmatta kertaa tunnin aikana.

Pyykkipalvelut
Honey, did you remember to drop the drycleaning?

 

IMG-20160204-WA0026.jpg

Pyykkipalvelut ovat Thaimaassa äärimmäisen edullisia! Hyödynnä siis niitä sen sijaan, että pakkaisit koko matkalle vaihtovaatteet mukaan. Pyykin kilohinnat pyörivät yhden euron molemmin puolin. Useimmiten jätettyäsi likaiset vaatteesi pestäväksi omalla nimellä varustettuna, ovat ne puhtaina viikattuna muovipussissa seuraavana päivänä samaan kellonaikaan, kuin jätit ne.

Riskienhallinta
C’mon – what’s the worst thing that could happen?

 

IMG_20160105_172814.jpg

Riskienhallinta ei välttämättä ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen aurinkoista lomamatkaa miettiessä. Se ei kuitenkaan yhtään vähennä sen merkitystä. Pidä siis huolta omasta hygieniasta ja omaisuudesta seuraavin vinkein.

Lähes jokaista matkaajaa vaivaavalta ripulilta on epätodennäköisempää välttyä kuin joutua sen vietäväksi sängyn ja lopulta saniteettitilojen perukoille. Muutamasta perusasiasta huolta pitämällä olet kuitenkin lähempänä sitä eliittiä, joka voi matkan päätteksi todeta: ”Ei tullu mahavaivoja!” Jo ennen kohteeseen pääsemistä suosittelen sinua aloittamaan maitohappobakteerikuurin kapseleilla, joissa on mahdollisimman paljon eri bakteerikantoja. Kohdemaassa huolehdi alla olevista seikoista:

 • Vältä näitä
  • salaatti
  • valmiiksi leikatut hedelmät
  • hanavesi
  • jääpala
  • katuruoka
  • käsin ruokailu
  • ravintolat, joka ovat tyhjillään
 • Suosi näitä
  • paistetut kasvikset
  • tuoreet hedelmät
  • pullovesi
  • kylmät, pakatut juomat
  • ravintolat
  • ruokailuvälineet (etenkin syömäpuikot!)
  • ravintolat, joissa on paljon paikallisia

Toinen uhka huonon hygienian lisäksi on varkaus. Vaikken itse joutunut uhriksi, ovat taskuvarkaat etenkin suosituissa turistikohteissa todellinen vaara. Vältä siis lompakon kantamista taskuissa, joista takatasku lienee suurin riski. Suosi sen sijaan tyylikästä vyölaukkua tai kaulapussia, jotka voit kätkeä vaatteidesi alle.

Varkaat saattavat iskeä myös silloin kuin sitä vähiten odotat. Turisteille tarjotaan usein äärimmäisen edullisia bussiyhteyksiä kaupungeista lomakohteisiin. Ne vain sattuvat enemmän kuin usein olemaan yöbusseja, joissa joudut asettamaan matkatavarasi erilliseen lokeroon siirtymän ajaksi. Samalla kun nautit keskinkertaisista yöunista niska jäykkänä bussin kapeissa istuimissa, olet autuaan tietämätön varkaasta, joka keventää rinkkaasi arvokkaiden kantamustesi verran. Erityisesti elektroniset laitteet, passit ja lompakon sisältö ovat uhattuna.

Kattavana sääntönä kannustan pitäytymään tilanteissa, jossa kaikki omaisuutesi on juuri sinun itsesi hallinnassa. Pidä rinkka sylissä tai hattuhyllyllä. Älä väläyttele rahoja ikinä muutamaa sekuntia pidempään maksaessasi ja säilytä arvokkaimmat esineesi majoituksen tarjoamissa säilytyslokeroissa.

Hierontapalvelut
You want happy ending?

 

IMG_20160105_180231.jpg

Tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, että Thaimaa on thai-hierontojen luvattu synnyinmaa. Tähän toimialaan erikoistuneita kivijalkahieromoita löydät kylien ja kaupunkien jokaiselta kadunkulmalta sisäänheittäjineen ja edullisine hintoineen.

Perinteisestä tunnin mittaisesta hieronnasta et joudu maksamaan seitsemää euroa enempää. Hieman hintavimpia vaihtoehtoja ovat pää-, jalka- ja öljyhieronta ynnä muut. Päivän vietettyäsi auringossa arvostaa ihosi varmasti aloe vera-hierontaa.

Hierontapaikat ovat auki usein aamusta lähes keskiyöhön asti ja paikoittain jopa yön pikkutunneille asti. Muistan ainakin kerran käyneeni jalkahieronnassa suoraan yökerhosta poistuttuani villin bailauksen päätteeksi. Saavuin hierontapaikkaan aiemmin mainitun kielletyn katuruoka-annoksen (kanakebabrulla) kanssa ja vietin todennäköisesti parhaan tunnin laskuhumalassa ikinä.

Kulkeminen kohteessa
Getting around

 

IMG_20160112_120303.jpg

Jos jenkit kulkevat autoilla, kulkevat thaimaalaiset skoottereilla. Liikennevirtaa katsellessa voisi kuvitella että nuo vaihteettomat kaksipyöräiset moottoriajoneuvot ovat rekisteröityjä neljälle tai viidelle hengelle. Ne ovat todellisuudessa vastaavan kokoisia kuin Suomessa ajettavat skootterit, mutta hieman pirteämpiä, moottorin iskutilavuuden ollessa 100 kuutiosenttiä.

Skootterin päivävuokra on noin viisi euroa, jolla yleensä lunastat itselle ajoneuvon ja kypärän vuorokauden hauskanpitoa varten. Vuokraava osapuoli yleensä pyytää sinulta passia vakuudeksi, jonka voit antaa. Jos pelkäät passisi puolesta, voit yrittää neuvotella käteisvakuudesta. Sain itse useasta paikasta 50-100 € vakuuden neuvoteltua, joka saattaa olla vaihtoehtona houkuttelevampi.

Mikäli skootterin tarjoamat vauhdit jäävät riittämättömäksi, voit kysyä suurempaa ja nopeampaa vaihtoehtoa. Itse ajelin päivän verran 300 kuution Kawasaki Ninjalla 25 € veloitusta vastaan. Samoin kuin skootteria vuokratessa, en laittanut nimeäni mihinkään paperiin, annoin ainoastaan vuokran verran seteleitä ja passin vakuudeksi. Vuokraajaa yleensä eivät myöskään ajokorttiasiat kiinnosta.

Polttoaine on Suomeen verrattuna edullista. Huoltoasemat myyvät polttoainetta n. 60 sentin litrahinnoin ja skootterit syövät 92-oktaanista bensiinivarianssia. Pienemmillä kylillä taas paikalliset myyvät polttoainetta noin euron maksavissa litran viinapulloissa. Tämä on loistava esimerkki koko maassa toimivasta sisäisen yrittäjyyden hengestä.

Jos et itse halua heilua ohjaustangon varassa, ovat paikallisten ohjastamat tuk tukit erinomaisia kulkuvälineitä. Tuk tuk on siis skootteri, johon on lisätty sivuvaunun omaisesti koppi lisämatkustajia varten. Yhteen ajoneuvoon saat parhaimmillaan ahdettua kuljettajan lisäksi 5 matkustajaa. Tuk tukilla matkustat lyhyet alle 10 kilometrin etapit yhden tai kahden euron kustannukselle per henki. Perussääntönä keskustaan on halvempi kulkea kuin sieltä pois.

Matkustuskohteita
Where you wanna go? –I don’t care.

 

IMG-20160113-WA0011.jpeg

Voin suositella seuraavia kohteita vierailtavaksi

 • Phi Phi Island – rehti biletyssaari, jossa aktiiviset rannat ja kauppapaikat
 • Koh Lanta – rauhallisempi saari, jossa skootterilla ajelet mielellään vaikka useamman päivän
 • Railay Beach – mukava rantakohde, joissa yksin hienoimpia auringonlaskuja
 • Phuket – Mekkamaisen maineen saavuttanut turistien turvasatama Thaimaassa, menoa ja melskettä löytyy päivätolkulla
 • Khao Sok – Verrattain tuore kansallispuisto, joka sijaitsee yhdessä maailman vanhimmissa sademetsissä (vanhempi kuin Amatson!)
 • Bangkok – Pääkaupunki ja Suomea väkiluvullisesti suurempi metropoli kaikkine erikoisuuksineen

Sairastamisesta
I think I’m going to be sick

 

IMG_20160105_174843.jpg

Varaudu matkaan lähtiessäsi sairastamiseen. Etenkin mahavaivat ovat matkailijoista suurimman osan ongelmana Thaimaassa ollessa. Harjoita siis parhaita hygieniakäytäntöjäsi.

Varaa mukaasi kattava matka-apteekki seuraavia oireita varten:

 • kuume
 • oksennustauti
 • ripuli
 • jetlag (melatoniini)
 • rakkulat
 • haavat

Täysin matka-apteekin varassa sinun ei onneksi tarvitse olla. Apteekkeja löydät muualtakin kuin kuumimmista turistiansoista ja saat sieltä englantia sekä elekieltä hyödyntämällä lääkettä vaivoihisi.

Ihmiset ja kulttuuri
What about the people there?

 

IMG-20160204-WA0023.jpg

Voimakkaasti yleistäen voimme todeta thaimaalaisten olevan äärimmäisen suoria, mutta samalla ajoittain epärehellisiä. He voivat siis suoraan valehdella teille päin naamaa omien intressiensä edistämiseksi.

Esimerkiksi kun yksi seurueestamme sairastui, otti hän yhteyttä matkavakuutusyhtiön neuvontalinjalle. Sieltä hänet ohjattiin eräälle paikalliselle klinikalle. Kun kysyimme majoituksemme vastaanotosta neuvoa klinikalle pääsyssä, teeskentelivät he ettei kyseistä klinikkaa ole olemassakaan ja sen sijaan ohjasivat meidät majoituksen omalle yhteistyöklinikalle. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että haluamamme klinikka on olemassa ja on itse asiassa suurempi ja tunnetumpi, kuin mainittu yhteistyöklinikka.

Taksikuskit ovat myös valitettavan epärehellisiä. He luovat kuvan, että ainoastaan heidän reittiä pitkin pääsee haluamaasi kohteeseen ja että heitä edullisemmalla hinnalla ei sinne pääse ollenkaan. Pyri siis selvittämään reittivaihtoehdot etukäteen ja kilpailuta sekä tinkaa lopullisesta kyydistä. Yleensä tuk tukit ovat halvempia kuin taksit, mutta saattavat tarjota mahdollisuutta pysähtyä ostoksilla kesken matkan halvempaa hintaa vastaan. Älä suostu näihin. Valitse sen sijaan mieluiten suora kyyti, jonka hinnan sovit etukäteen. Kaikista paras vaihtoehto on mittaritaksi, mutta nämä ovat valitettavan harvassa, vaikka taksien päällä olevat kyltit sanoisivat toisin.

Kaiken tämän negatiivisen vastapainoksi voin onneksenne todeta, että tästä epärehellisyydestä huolimatta ovat thaimaalaiset ehdottomasti ystävällisiä ja suhtautuvat turisteihin lämmöllä. He vain haluavat tätä vieraanvaraisuutta harjoittaessa suojella omia etuja.

Vaikka he koettelisivat välillä hermojasi, pysy rauhallisena sekä vankkana ja asiat ratkeavat kyllä. Fraasit “Sawaddee Krab/Khan” (Hei!) ja “Ko-pun Krab/Khan”(Kiitos!) saavat paikallisten hymypielet marssimaan kohti korvia. Jos olet mies, käytä ‘Krab’-päätettä. Naiset käyttävät ‘Khan’-liitettä kohteliaisuuksien lopussa.

Reissuseurueen vinkit
Why should I trust you?

 

IMG-20160204-WA0029.jpg

Luottamuksen herättämiseksi keräsin matkaseureeni neljältä muulta jäseneltä heidän omat nro. 1 vinkit, jotka he halusivat jakaa tässä oppaassa.

Piritta:
Käytä rinkkaa ja siinä mukana tulevaa sateensuojaa! Matkatavarasi ovat usein siirtymien aikana sääolojen armoilla. Lisäksi sateensuoja saattaa pienentää sinun todennäköisyyttä joutuva kuuluisan matkatavaravarkaan uhriksi.

Joonas:
Pienet noin desilitran suuruiset desinfiointiainepullot ovat käteviä kuljettaa läpi päivän mukana. Käytä käsidesiä ennen jokaista ateriaa sillä hygenianos muchos importantos.

Oskari:
Thaimaa ei ole rakettitiedettä! Englannilla pärjää ja asiat toimivat. ”Jos olet riittävän hyvä, niin asiat menevät hyvin.”

Jussi:
Jos sinulla on kuumetta tai epäilet muuta sairautta, älä vitkustele vaan mene klinikalle! Turha kovanaamailu ja yksinään hotellilla tuskailu on kaikki pois siitä ajasta, jonka voisit käyttää ajastasi nauttien.

Lopuksi
It’s over?!

IMG_20160114_183931.jpg

Matkaopasmaisesta kirjoituksesta tuli yllättävän pitkä. Onnittelut sinulle, mikäli jaksoit tänne asti. Olet aseistanut itsesi hampaita myöten Thaimaan tarjoamia haasteista vastaan. Palkitsen sinut yksinkertaisella pakkauslistalla, jolla tarkistaa rinkkasi sisältö ennen vetoketjujen lopullista sulkemista.

Rinkkaan

 • alusvaatteita
 • sukkia
 • t-paitoja
 • pitkähihainen paita
 • hihattomia paitoja
 • sortseja
 • pitkälahkeiset housut
 • uima-asu
 • lenkkitossut
 • flip flopit
 • aurinkorasvaa
 • hygieniatarvikkeet
 • matka-apteekki
 • kamera
 • muistikortti
 • laturi
 • ziploc-pusseja
 • vakuutusasiakirjat
 • kosteuspyyhkeitä
 • käsidesi
 • kaulapussi/vyölaukku

Päiväreppuun

 • korvatulpat
 • korvalappustereot
 • niskatyyny
 • lukemista
 • matkalaturi
 • passi
 • lukko
 • aurinkolasit
 • päähine
 • pyyhe
 • vaihtovaatekerta

 

PS. Mitä enää odotat? Mene – ja koe maailmaa! #carpeyolo

-Antti Poikolainen

 

IMG-20160204-WA0017.jpg

Previous
Kaulaa myöten loskassa vapaaehtoisesti – Tätä on Slush!
Next
Voiko muovipussin taittelemalla löytää elämän tarkoituksen?