Pitäisikö sinun vertailla itseäsi muihin?

Vapaa-aika
         Lukuaika 3 minuuttia

Pitäisikö sinun verrata itseäsi muihin?

Mielemme on oppinut vertailemaan jatkuvasti. Se on osa biologista reseptiämme. Lannistumme ryhmäpaineen alla, seuraamme trendejä ja tuijotamme sitä vehreämpää nurmea aidan toisella puolen.

Vertailu on valitettavasti vain askeleen perässä kateutta. Kadehdimme mitä muilla on, saatamme mielessämme päättää, etteivät muut ansaitse omaisuuttaan ja lopulta syömme vain omaa itseluottamustamme.

Tekemämme vertailu tuskin koskaan on tasavertainen kisa. Sen sijaan yritämme suhteuttaa omaa elämän pikkutarkkaa dokumentaatiota muiden parhaista hetkistä koostuviin montageihin.

Kun näemme jonkun ensimmäistä kertaa ja hän ajaa kallista autoa, ajattelemme automaattisesti hänen muidenkin ominaisuuksien olevan keskivertoa parempia.

Evoluutio koittaa selittää tätä sillä, että ihmisen täytyy olla keskivertoa parempi, kun hänellä on pääsy kalliisiin tai harvinaisiin materiaalehin. Se on osa biologista kauneuden käsitystä.

Psykologiassa vastaava ilmiö on ns. halo-effect eli sädekehävaikutus. Yksi hyvä ominaisuus henkilöstä vaikuttaa suotuisasti muiden osa-alueiden arvioon. Esimerkiksi kun kuulemme ihmisen tehneen vapaaehtoistyötä hyväntekeväisyysjärjestölle, uskomme vahvemmin hänen menestykseen muillakin elämän osa-alueilla kuten vaikka työelämässä ja ihmissuhteissa.

Oppitunti on olla vertailematta. Älä turhaan koita eritellä eroja ja yhtäläisyyksiä oman behind the scenes kuvan ja muiden highlight-nauhojen välillä. Se ei johda mihinkään, enintään omakuvasi naarmuuntumiseen.

Samaan aikaan toiselta näkökannalta, kun henkilö onnistuu sadassa asiassa ja epäonnistuu yhdessä, saatamme ajatella hänestä negatiivisesti. He, jotka näkevät hänet ensisijaisesti sen yhden epäonnistumisen lävitse, saattavat tuomita epäonnistujan, tietämättä niistä hiljaisista onnistumisista.

Esimerkiksi, jos tuo sama kallista autoa ajavat henkilö törppöilee liikenteessä, saatamme vihata ja halveksia henkilöä ihmisenä, ei pelkästään kuljettajana.

Samalla emme kuitenkaan tiedä koko tarinaa. Tuskin hän tarkoitti törppöilevänsä. Ei ole tarpeellista vertailla muiden pilalle menneitä kohtauksia omiin huippuhetkiin.

Ymmärrämme, että jokainen on oman elämänsä päähahmo. Vaikka hän olisi sinulle vain ohikulkija.

Englannin kielessä tälle on keksitty sana: sonder

On tärkeää ymmärtää, että sinä olet jonkun toisen elokuvan ohikulkija, statisti tai pahinta, et ole siinä ollenkaan.

Tämän tajuaminen vapauttaa sinut.

Unohda muihin vertailu.

Louis CK:ltä löytyy tähän hyvä sanonta:
“Never compare your bowl to your neighbours bowl. Only have a look to see if they have enough.”

Ainoa vertailu mitä sinun tulee tehdä on omaan eiliseen itseesi.

Oletko ottanut askeleen haluamaasi suuntaan? Kohti päämäärää, josta olet haaveillut jo pitkään?

Ajattele seuraavaa: jos kehityt joka päivä yhden ainoan prosentin, olet vuodessa 37 kertaa parempi kuin aloittaessasi.

Toisaalta jos et kehity ja taitosi heikkenevät prosentin, olet vuoden päästä alle kolme prosenttia siitä, mitä olit aloittaessa.

#IDIDTHEMATH

Päätös on sinun. Katsotko ulos ikkunasta naapurin tontille vai käännätkö katseen peiliin.

-Antti

PS. En tuskin koskaan tee ikkunaostoksia. Olen tyytyväinen omaisuuteni määrään ja olen itse asiassa koittanut vähentää sitä. Mutta käveltyäni uuden Powerin myymälän läpi harmitti, etten ostanut mitään. Omaa olkkaria tuskin kannataa vertailla elektroniikkamyymälän valikoimaan!

oh hello sloth

Kommentoi, jos selvisit tänne asti: saanko hommaa paidan missä tää printti?

Previous
3 tapaa olla onnellisempi – nyt!
Next
Kirjoitin haasteena 30 kirjettä eri ihmisille – tätä opin!
 • Antti, toi paita sun on PAKKO ostaa. SmurfFITsillikselle.

 • Jos sen parissa kayttaa kuitenkin liikaa aikaa, seurauksena voi olla tiedostamaton tarve vertailla itseaan jatkuvasti kaikkiin muihin sosiaalisessa mediassamme oleviin ihmisiin. Muista, etta sinun elamasi on juuri sinun – sina olet sen luoja tai tuhoaja, ei kukaan muu.