Onko sinulla idea? Kirjoita se ylös!

Arki
                 Lukuaika 4 minuuttia

.taking-notes.jpg

Miksi sinunkin pitäisi kirjoittaa ideasi ylös

Mitä pakkaat aamulla taskuihisi? Ainakin älypuhelimen ja avaimet. Varmastikin myös lompakon. Kenties jotain muuta. Mutta pakkaatko kynää ja paperia?

Aloin kuukauden haasteena maaliskuun ensimmäisenä päivänä ottamaan päiväksi taskuihin kannettavaksi kynän ja pienen muistivihon. Tarkoituksena pitää ideamuistikirjaa, jota täytän pitkin päivää.

Idea on yksinkertainen: kirjoita kaikki mieleen tulevat ideat heti ylös paperille. Olit sitten lukemassa kirjastossa tai keskustelemassa ystäviesi kanssa kahvilassa lopeta kaikki muu tekeminen välittömästi, kirjoita mieleesi tullut ajatus paperille ja jatka äskeistä askarettasi.

Hyötyjä on useita. Aluksi saat tietenkin arkistoitua kaikki päällikkötason ideasi toteutusta varten. Lisäksi saat ne pois mielestä muita ajatuksia häiritsemästä – tämä on erityisen hyödyllistä ajatustyötä vaativaa työtä tehdessä.

Ideamuistikirja hyödyntämällä saamme valjastettua alitajuntasi aivan uudenlaisella tavalla. Mieti hetken ajan kuinka monta tietoista ajatusta pääsi lävitsesi oikein kulkee. Näistä varmasti vain murto-osa tulee toteutettua. Samalla muistat, että tiedostetut ajatukset ovat vain murto-osa kaikista ajatuksistasi. Kirjoittamalla ideoitasi ylös muistikirjaan saat arvokkaita kognitiivisia prosesseja valjastettua omaksi hyödyksesi.

Tiede on löytänyt pitkin aikojen muitakin hyötyjä. Muistikirjan avulla keskittymiskykysi, tehokkuutesi sekä muistisi paranevat. Kun saat ajatuksen paperille, se ei enää estä keskittymistäsi erimerkiksi uuden asian oppimiseen. Kun saat ajatuksen pois häiritsemästä, on flow-tilassa pysyminenkin helpompaa. Tiesitkö, että jos vaivalla rakennettu virtaus-tilaksikin kutsuttu olo keskeytetään, voi mennä jopa 40 minuuttia päästä samaan tehokkuuteen? Muista, että muistimme toimii kuten vuotava sanko – muistoja tulee ja menee vaihtelevalla nopeudella. Ajatuksista muistiinpanoja tekemällä saat poistumaa hidastettua.

Ideamuistikirjan ansiosta kaikki huikeat ideasi eivät mene hukkaan! ”Your brains are your biggest asset” saatat kuulla sanottavan. Samalla estät itsesi joutumasta oman ajattelusi ansaan. Et vain ajattele ”minulla on jatkuvasti hyviä ideoita.” Sen sijaan menet ja toteutat ne!

Omassa elämässäni olen huomannut, että se lisää uskottavuutta tuhanteen potenssiin. Tästä voisikin tehdä pienen sosiaalisen kokeen: onko mitään paikkaa mihin et pääse, jos katselet tiukasti ympärillesi, samalla mutisten itsellesi ja raapustaen asioita pieneen kierrevihkoosi?

Ideamuistikirjalla tutustut itseesi ja ajatuksiisi, prosessoit omia tunteita ja tulet onnellisemmaksi. Mahdollistat ja fasilitoit suuria ajatuksia, luot saavuttamisen tunteen ja onhan se erinomainen keskustelunavaaja!

Oma systeemini oli seuraava: kun idea, ajatus tai joku tehtävä asia tulee mieleeni, kirjoitan sen ylös vihkooni välittömästi. Muutaman viikon välein arkistoin kaikki ideat sähköiseen muotoon eri asiakirjoihin omaan pilvipalveluuni. Osa ideoista jää odottamaan toteutusta tai oikeaa ajankohtaa, samalla loput menevät suoraan tehtäväksi to-do-listalleni.

Huhtikuun päätteeksi olin kirjoittanut 42 pientä sivua täyteen ajatuksia. Mitä maksoin tästä huvista: mitättömiä määriä aikaa sieltä täältä pitkin päivää ja 95 senttiä kirjakaupan vihkosta, johon raapustelin ilmaisella sponsorikynällä.

Mitä jäi käteen: yli 1500 kirjoitettua sanaa puhtaita ideoita luettelomuodossa eli todella kovaa settiä täyttä asiaa omaa elämääni varten! Ideamuistikirjassani pohdin mm. mistä ja miten hakisin kesätöitä, kuinka voin suoriutua ja kehittää itseäni luottamustehtävissä, mistä kirjoittaisin kandidaatin tutkielman, mitä opetan tutorina uusille opiskelijoille, mitä pakkaan ruotsinlaivalle sekä tietenkin mitä kirjoitan tähän blogitekstiin!

To-do listani on kasvanut tämän haasteen seurauksena, vaikka monia asioita olenkin saanut tehtyä. Tärkeintä on, että homma etenee. Haasteesta kokonaisuutena on seurannut mieletön aikaansaamisen tunne. Niin suuret kuin pienetkin askareet tulevat yksinkertaisesti tehtyä.

Kirsikkana kakun päällä aloittaessani kesätyöni Elisalla oli esimieheni esimiehellä aluemyyntipäälliköllämme käytössä eksakt samanlainen vihko – se siis todellakin kannattaa!

Mitä siis enää odotat? Minä ainakin tulen jatkamaan tätä käytäntöä pitkään. Nyt sinäkin voit olla oman elämäsi salapoliisi tai toimittaja – kun vain nappaat pienen kierrevihon ja kynän käteesi. Aloita ideamuistikirjan käyttö heti!

PS. Miksi englanninkielessä kirjoitataan alas (write it down) ja suomessa ylös? Tämä johtuu siitä, että sanonta ‘kirjoittaa ylös’ tulee ruotsinkielisestä ilmaisusta ‘skriva upp’ Siinä ‘upp’ ei tosin tarkoita kirjaimellisesti ylös, vaan on merkitykseltään abstrakti. The more you know!

Previous
Voiko muovipussin taittelemalla löytää elämän tarkoituksen?
Next
Blogi uudelle domainille!