Eilen oli kivaa. Nyt ei. Mitä tapahtui ja mikä avuksi?
Vapaa-aika
Lukuaika 4 minuuttia
Joskus palatessamme jostakin todella hauskasta tapahtumastamme koemme olemme surulliseksi. Mietimme nyt, mitä tuolloin oikein tapahtuu.
Tiedätkö sen tunteen? Olit festivaaleilla, vuosijuhlissa, missä tahansa. Pidit hauskaa – ystäviesi ympäröimänä.
Nautit elämästä täysin rinnoin. Et muista milloin viimeksi on ollut yhtä mukavaa. Värit näyttivät kirkkailta, ihmiset olivat kauniita ja aurinkokin taisi paistaa.
Se oli eilen.
Nyt olet kotona.
Olet yksin.
Huoneesi on kehnosti valaistu.
Postinkantaja oli muistanut poissaoloasi laskulla.
Kännykän ilmoitusvalo vilkkuu. Se on projektisi deadline – tänään.
Tunnet mielialasi laskevan.
Et jaksa hymyillä.
Et edes nousta ylös.
Mitä ihmettä tapahtui?
Oma tarinani
Koin saman ilmiön, kun palasin hiljattain viikon mittaiselta reissulta Unkarissa. Vietimme huikean saman henkisellä porukalla viisi päivää Balaton Sound-festivaaleilla Balaton-järven äärellä. Bussin saapuessa Tampereelle vesisateeseen ei oloni olisi voinut olla paljoa ankeampi.
Viimeisin hauskuuden huippu
Ilmiölle ei tunnu olevan vakiintunutta käsitteistöä. Englanniksi puhutaan post-fun depressionista tai social hangoverista. Opiskelijatovereitteni keskuudessa olemme vuosijuhliin liittyen lanseeranneet käsitteen ”vujumasennus”.
Let’s get scientific
Kyseessä on raju muutos omassa olotilassamme. Yhtenä hetkenä olimme niin iloisia, onnellisia ja tuntui siltä, että posket ratkeavat hymyilystä. Mielemme on täynnä hyvänolon hormoneja. Aivo hädin tuskin selviää niiden tulvasta. Pääkoppamme täyttyy dopamiinin, serotoniinin, oksitosiinin, endorfiinien ja jopa adrenaliinien vaikutuksesta.
Kunnes se tuntuu loppuvan niin yllättäen. Menit ”from hero to zero” alta aikayksikön. Hormonitasapainosi muuttui yllättäen. Sama tapahtuu urheilun päätteeksi. Urheilun aikana erittyneet endorfiinit saavat olosi hyväksi. Samalla kun päätät rasityksen, on olo raukea ja hyvä. Niin kutsuttu ”Runner’s High”. En olekaan varmaan koskaan katunut lenkille lähtöä tuon tunnettuani! Pikakelataan pari tuntia ja yhtäkkiä jalkojen paino on tuplaantunut ja pääkopan mielihyvä on kaikonnut tuntemattomiin. Ikävä tunne, eikö?
Ei huolta.
Tämä on täysin normaalia.
On tavanomaista mielialan laskea hauskanpidon päätteeksi. Se on yleistä. Sitä käy meille kaikille.
Ei kenenkään meistä elämä ole yhtä ruusuilla tanssimista. Eikä meidän tarvitse kohdata suuria vastoinkäymisiä tullaksemme surullisiksi. Se ei tarkoita, että olisit masentunut.
Jos tuntemukset jatkuvan pitkään hauskanpidon jälkeen, on syytä miettiä asiaa uudemman kerran. Syytä huoleen on etenkin, jos kaikki asiat tuntuvat arkeen palattua ikävältä. Silloin kun mikään ei enää anna mielihyvää.
Arkeen siirtyminen on osa mielen omaa palautumisprosessia. Tuskin olet paljoa onnettomampi, kuin ennen reissua. Olet vain palannut siihen omaan ”onnellisuusnormiin”. Siihen tunteeseen, jonka tunnet sisimmissäsi päivittäin. Se on varmastikin meillä kaikilla hieman alempi, kuin yhteisen illanvieton huippukohta.
Muista.
On ok tuntea itsensä välillä tylsistyneeksi.
On ok tuntea itsensä välillä yksinäiseksi.
On ok tuntea itsensä välillä surulliseksi.
Palautuminen tapahtuu asteittain. Mielentilan alentumiseen ei toisaalta pidä eikä saa missään nimessä tyytyä! Vaikka kyseessä on prosessi, on keinoja, joilla voit helpottaa palautumistasi.
Älä ajattele, että pakoilisit pahan olon tunnetta. Tiedosta se ja tee sen jälkeen päätös korvata pahan olon turha päivittely positiivisilla asioilla.
Sinä itse olet omien tunteidesi hallinnassa. Jos ei aina, niin ainakin useimpina päivinä.
Päätä siis olla iloinen.
Päätä olla vahva.
Päätä olla onnellinen.
Tiedän, että kykenet siihen.
Lopuksi
Tuon sinulle viisi konkreettista keinoa, jolla parantaa omaa oloa ikävän tunteiden yrittäessä vallata mielesi. Lue ja kokeile mahdollisimman montaa – kenties yllätyt niiden vaikutuksista?
- Muistele hyviä aikoja, vaikka hauskaa eilistä
-katso kuvia, lue viestejä ja muistele juuri kuinka hauskaa sinulla olikaan - Kirjoita ja reflektoi
-valitse parhaat muistot viime ajoilta, pohdi tunteitasi ja kirjoita kaikki ylös! yllätyt sen tuomasta helpotuksesta - Kuuntele musiikkia
-musiikki on varma ja nopea tapa vapauttaa endorfiinejä elimistöösi, jotka helpottavat oloasi - Hankkiudu ystävien ja lemmikkien seuraan
-ihmisten ja lemmikkien kanssa keskustelu ja oleskelu vapauttaa oksitosiinia, joka edelleen nostaa mielialaasi - Suunnittele HETI joku hauska aktiviteetti tulevaisuuteen
-mielesi saattaa yrittää uskotella sinulle, että koskaan ei tule olemaan yhtä hauskaa. se EI pidä paikkaansa! ehkä pidit hauskaa festareilla. käy katsomassa mitä muuta voisit vielä tehdä ja merkitse se ylös!
Tiedätte kyllä, mitä Shia sanoisi.
Elämä on vain hetkiä. Jotkut siistejä, toiset tylsiä, loput siinä välillä. Elämällä oikein kykenemme sopeutumaan ja sietämään vaihtelua. Tämä on osa jokaiselle tärkeää elämänhallintataitoa. Sitä ei opi itsestään, mutta sitä voi harjoitella.
-Antti
PS. Lue tämä uudestaan, kun seuraavan kerran tulet hauskanpidosta kotiin. Laita samalla soimaan Kungsin – This Girl. Tiedän, että se auttaa – auttoi minuakin.
2 Comments
Kiitos, Antti, avoimesta tarinastasi.
Ole hyvä, Keeka!