7 syvällisen keskustelun sääntöä

Vapaa-aika
Lukuaika 6 minuuttia
Kuuntele teksti podcastina Soundcloudissa. (12 min)

Oletko törmännyt vastaavaan tekstiin?

”I hate small talk. I wanna talk about atoms, death, aliens, sex, magic, intellect, the meaning of life, faraway galaxies, the lies you’ve told, your flaws, your favorite scents, your childhood, what keeps you up at night, your insecurity and fears. I like people with depth, who speak with emotion, a twisted mind. I don’t want to know ‘what’s up.’”

Netti on täynnä oppaita small talkin puhumiseen. Small talk. Tuo suomalaisille niin kovin vieras taito. Olen itsekin kirjoittanut siitä. Mutta entä jos sitä ei halua harrastaa? Mitä vaihtoehtoja meille jää?

Small talkin vastakohtana voidaan nähdä niin sanottu big talk. Syvällinen keskustelu. Puhetta suurista aiheista. Aroista, mystisistä tai muuten syvällisistä teemoista. Elämän monimutkaisuudesta, arvaamattomuudesta ja tuntemattomuudesta. Pidätkö näiden pohtimisesta? Et ole yksin.

Saman nimisestä ilmiöstä puhuu Kalina Silverman hankkeessaan ”Big Talk”, jonka tarkoituksena on tutustua uusiin, tuntemattomiin ihmisiin small talkin sijaan syvällisillä kysymyksillä.Toinen teemaan sopiva taho on Youtuben Big Think -kanava. Kanavalla eri tieteenalojen ekspertit opettavat haastattelijoita ja katsojia mielenkiintoisista elämän ilmiöistä.

Mutta entä jos olet omasta mielestäsi vain tavallinen ihminen ja silti sinua kiehtovat nämä kompleksiset teemat? Haluaisit jättää small talkin pienelle huomiolle ja kutitella läheistesi uteliaisuutta? Miten voit aloittaa, mistä ja milloin?

Ota avuksesi tämä opas sujuvaan syvälliseen keskusteluun. Eli Big Talkiin. Small talk on yleistä sen helppouden takia. Tietyt teemat sopivat oikeastaan keiden tahansa keskustelun aiheeksi. Big talk on sen sijaan kommunikaation oma miinakenttä. Jotkut aiheet ovat arkoja, pelottavia tai surullisia. Kaikki eivät halua keskustella niistä. Näillä vinkeillä minimoit miinaan astumisen vaaran. Samalla pääset lähemmäksi sinulle mieluisaa, syvällistä keskustelua.

Vinkit

  1. Tarjoa keskusteltavaa

Jos haluat keskustella jostain syvällisesti, on kohteliasta tarjota ainakin ensimmäinen keskustelunaihe. Suosi universaalisti viehättävää keskustelunaloitusta kyseenalaisten aiheiden sijaan. Kenties voit aloittaa jakamalla pitkäaikaisen unelman, uteliaisuuden tai ihmettelyn kohteen. ”Olen aina halunnut bonsai-oppipojaksi Japaniin”. Tai ”Olisi kiva tietää minkä pitäisi muuttua, että taivas vaihtaisi väriä.” Tai ”Miten konsulttien työstä voidaan maksaa tulospalkkiota?” Herätät aiheenvalinnalla keskustelukumppanisi uteliaisuuden ja viestit hänelle, että haluat keskustella arjesta poikkeavista aiheista. Ystäväni Tuomaksen koeajama vinkki on kysyä: ”Mistä sinä haaveilet?” Hänen mukaansa saat näin ihmisen miettimään, samalla antaen vapauden valita pinnallisen ja syvällisen vastauksen väliltä. Eli onko hän valmis jakamaan syvällisiä ajatuksiaan.

  1. Käytä kolmannen osapuolen menetelmää tai kuvitteellista tilannetta

Mietittääkö sinua arka puheenaihe, muttet uskalla viitata keskustelukumppaneihin? Ripauksen loukkaamisvaaraa saat poistettua käyttämällä kolmannen osapuolen menetelmää tai kuvitteellista tilannetta. Jos sinua mietityttää esimerkiksi rokotevastaisuuden motiivit tai haluttomuus tutkia avaruutta, voit kysyä: ”kuvitellaan, että joku henkilö on rokotevastainen – mitkä luulet hänen motiivien olevan?” tai ”mitkä tekijät voisivat olla avaruuden tutkimisen haluttomuuden taustalla?” Vältyt aran keskustelun henkilökohtaisuudelta ja luot mukavamman ilmapiirin. Voitte olla yhdessä uteliaita.

  1. Ole valmis keskustelemaan asioista, johon et itse usko

Olet esittänyt syvällisen ja yksityiskohtaisen keskusteluaiheen. Ja tarjosit keskustelukumppaneille mahdollisuuden saada itsensä kuulluksi. Nyt on syytä valmistautua keskustelemaan myös sellaisista ideoista, joihin et välttämättä itse usko. Saatat löytää yllättäviäkin uskomuksia, joita ei pinnalta voi havaita. Laita mieleesi Aristoteleen lainaus: ”It is the mark of an educated mind to able to entertain a thought without accepting it.” Uudet ajatukset ovat mahdollisuus joko oppia tai vähintään kokeilla oman oppien rajoja. Dale Carnegie kannustaa samalla yrittämään näkemään oikeasti asiat toisen näkökulmasta. Silloin saat hänet todennäköisemmin pitämään sinusta.

  1. Valmistaudu löytämään oman tietämättömyyden rajat

Syvälliselle keskustelulle on luontaista poukkoilla aiheesta toiseen. Uteliaisuus saa luovuutemme kukoistamaan. ”Curiosity and creativity are never far apart.” sanoo Googlen markkinointijohtaja Lorraine Twohill. Siksi saatat löytää itsesi pian oman tietämättömyytesi rajoilta, vaikka asetitkin puheenaiheen aluksi itse. Valmistaudu siihen. Ja ota tällöin avuksesi seuraava vinkki.

  1. Kysy paljon tyhmiä kysymyksiä

Helpoin tapa saada ihmiset pitämään sinusta, on kiinnostua muista ihmisistä. Dale Carnegien sanoin: ”You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you.” Osoita mielenkiintosi kysymällä monipuolisesti kysymyksiä. Älä pelkää tyhmiä kysymyksiä. Todennäköisesti olet mielenkiintoisten puheenaiheiden äärellä. Ja seurassasi henkilö, joka tuntuu niistä jotain tietävän. Mikään ei ole ihmiselle mieluisempaa, kuin heitä kiinnostavien asioiden jakaminen. Samalla pakotat heidät selittämään monimutkaisen asian kansanomaisesti. Ota tämä oppimismahdollisuutena.

  1. Arvosta kaikkia keskustelun osapuolia

Joskus big talk vie sinut tietämättömyytesi rajoille. Aina mieltäsi ei räjäytetä uusilla näkökulmilla. Molemmissa tapauksissa muista kannustaa, kiittää ja kehua muita keskustelun osapuolia. Kannusta heitä jakamaan omat näkökantansa. Saatat yllättyä siitä, mitä löydät. Kiitä ja kehu heitä puheenvuoronsa jälkeen. Dale Carnegien mukaan tällöin luot itsestäsi paremman kuvan ja tietenkin ilahdutat keskustelukumppanisi. Kenties he haluavat ajautua syvään päätyyn jatkossakin.

  1. Pohdi, älä väittele

Syvällinen keskustelu eroaa väittelystä. Sen tarkoitus ei ole päästä kiinni absoluuttisesta totuudesta. Big talk on mahdollisuus jakaa osa uteliasta minäämme. Siksi on tärkeämpää pohtia, kuin väitellä. Arvaile. Älä luettele. Puhu ilmiöistä. Vältä politiikkaa. Suuntaa katse eteenpäin. Älä taaksepäin. Älä kritisoi tai tuomitse keskustelukumppaneita. Äläkä valita tai sano heidän olevan väärässä. Dale Carnegien mukaan nämä myös ovat kriittisessä asemassa saada toinen ihminen pitämään sinusta. Positiivinen suhtautuminen toinen toisiinsa on suhteen syventymisen edellytys.

Lopuksi:

Small talkilla on aina merkityksensä elämässä. Monet, jotka vihaavat small talkkia sen sisällön näennäisen köyhyyden takia, eivät ymmärrä small talkin funktiota. Ei tuttavan kanssa säästä puhumisen tarkoitus ole sinänsä vaihtaa informaatiota. Se on peliä, kokeilua, yhteisen löytämistä ja jakamista. Small talkilla luodaan pohja ihmissuhteen syntymiselle.

Mutta sillä on vaikea syventää suhdetta. Big talk on paras keino syvälliseen tutustumiseen ja suhteen eteenpäinviemiseen. Sillä pääset kurkistamaan lähipiirisi mielen pyörteisiin. Paremmin kuin eilisillan urheilutulosten ääneen jakamisella. Voit oppia ystäväsi motiiveista, peloista ja toiveista, kunhan uskaltaudut hänen kanssaan syvälliseen keskusteluun.

Siksi on tärkeää tehdä se oikein. Kenties nyt voit tehdä sen hieman paremmilla eväillä kuin aiemmin.

Eli kerrataan:

  1. Tarjoa keskusteltavaa
  2. Käytä kolmannen osapuolen menetelmää tai kuvitteellista tilannetta
  3. Ole valmis keskustelemaan asioista, johon et itse usko
  4. Valmistaudu löytämään oman tietämättömyyden rajat
  5. Kysy paljon tyhmiä kysymyksiä
  6. Arvosta kaikkia keskustelun osapuolia
  7. Pohdi, älä väittele

PS. Puuttuuko listasta jotain? Mikä on sinun salaisuutesi syvälliseen keskusteluun?

Previous
Viisi parasta lifehackia eli elämän omaa huijauskoodia
Next
Miten pyytää apua toiselta ihmiseltä?
  • Ihan sika hyviä pointteja! Mä oon kokenu kans tosi alhaseks kynnykseksi sen, että kyselee mitä ihminen (ihmiset) lukevat tällä hetkellä (tai podcasteja kuuntelevat tai tube kanavia katselevat). Tää avaa usein oven erinäisille teemoille, ajatuksille ja mielipiteille.

  • Epon keskustelunavausfraasi tuntemattomien seurassa 1980-luvulla: mitä toivot elämältä? Big talk.
    Hyvä kuuntelu ja tarkentavien kysymysten esittäminen auttavat toista osapuolta hahmottamaan näkemystään myös uusiin ulottuvuuksiin. Kun itse esittää kysymyksiä väitteiden sijaan keskustelu ei hakaudu vaan löytää uusia uomia.