3+2 Must-know elämänhallintakeinoa

Arki
         Lukuaika 5 minuuttia

Elämänhallinta – kuinka usein kuulet tuon sanan? Arkikielessä se tuntuu olevan tabu – oletetaan, että kaikkien elämä ON hallinnassa. Elämää ei voi koskaan kuitenkaan täysin hallita, on vain keinoja pitää se hallinnassa niin, että odottamattoman tapahtuessa ei oma palapeli murene täysin. Tutustu kanssani kolmeen parhaaseen keinoon sinun oman polkusi rakentamiseksi ja ylläpitämiseksi.

 1. Bucket list

Monella meistä varmasti on jonkinlainen käsitys siitä, mitä haluamme rajatun aikamme aikana saada aikaiseksi – mistä haluamme tulla muistetuksi. Joillekin nämä ovat toteutuneita elämän arvoja tai suuria yksittäisiä suorituksia. Bucket list on tähän loistava ja myös visualisointikeino, jolla voit leikkiä ajatuksilla erilaisista tulevaisuuksista ja käyttää tätä tietoa oman elämän suunnitteluun. Tehtävänä on yksinkertaisesti asettaa itsellesi joskus hyvinkin suuria päämääriä, joihin haluat päästä ennen aikasi päättymistä. Esimerkiksi maratonin tavoitteeksi asettaneena haluan saada elämäntavoistani terveellisemmät ja aktiivisemmat tavoitteen saavuttamiseksi. Listan asiat eivät pelkästään ohjaa päivittäistä arkeasi vaan toimivat sekä erinomaisena jäänrikkojana, auttavat elämän risteyskohtien päätöksenteossa että ovat tietenkin hienoja itsekehun aiheita ne suoritettuasi. Tarvitsetko sinä omaan elämääsi bucket listiä? Mieti, mitä mielestäsi listapaikan ansainneita tavoitteita olet tehnyt viimeisen kolmen kuukauden aikana. Jokainen meistä tulee kuolemaan ennemmin tai myöhemmin – kaikki eivät sen hetken koittaessa ole kuitenkaan vielä eläneet.

 1. Mennyt, nykyinen ja tuleva minä

Kuka on sinun paras ystäväsi? Tähän kysymykseen useimmat vastaavat heille läheisen henkilön nimellä, vaan jäikö kukaan miettimään että tähän voisit myös vastata ”minä”? Kaksi parasta                             ystävääni on ajatusmalli, jossa mennyt ja tuleva minä auttavat tämän päiväistä minää oman elämän hallinnassa. Ajatuksen ydin: tänä päivänä omaa elämää elellessäsi keskityt aina kun mahdollista helpottamaan tulevaisuuden elämääsi tekemällä palveluksia. Ne voivat olla yksinkertaisia tai monimutkaisia asioita, jotka voidaan tiivistää helposti yhden säännön alle: jos mieleesi juolahtaa jokin tehtävä asia ja arvioit sen tekemisen kestävän alle viisi minuuttia – tee se heti. Miksi turhaan lykätä laskun maksua, vaatteiden viikkaamista tai pikaista siivousta myöhemmäksi, kun se kuitenkin pitää tehdä. Tätä ajatusmallia hyödyntämällä huomaamatta näet, että sinulla on ystävä, oma itsesi menneisyydestä, joka helpottaa elämääsi tekemällä näitä asioita jo valmiiksi. Sänky on pedattu jo ennen kuin tarvitsee käydä nukkumaan, maksuhuomautukset jäävät historiaan ja voit keskittyä hetkessä elämiseen – juuri nyt. Kiitos, eilisen minä.

 1. Kiitollisuuspäiväkirja

Olen parina viime vuotena kiinnittänyt aikaisempaa enemmän huomiota sekä omaan onnellisuusasteeseeni että elämän dokumentointiin. Kiitollisuuspäiväkirja on erinomainen tapa parantaa molempia aspekteja. Sen täyttäminen on yksinkertaista: kirjaat siihen jokaisen päivän päätteeksi yhden onnellisen hetken, yhden hyvän teon ja kolme kiitollisuuden aihetta. Voit tehdä nämä kirjaukset juuri niin yksikohtaisesti kuin haluat – tärkeintä että teet ne. Lyhyellä aikavälillä on jo ajatuksen tasolla mukava tietää, että huonoina päivinä sinulla on aina optio palata päiväkirjasi ääreen ja muistella niitä hyviä asioita elämässäsi, joihin olet kohdannut. Pitkällä aikavälillä koko paradigmasi kääntyy negatiivisesta positiiviseen – unohdat haikeat ja vaikeat ajatukset keskittyen onnellisuuteen – siinä ajatuksesi pyörivät oikeasti. Omaa päiväkirjaa olen täyttänyt jo kaksi vuotta ja on äärimmäisen kaunis ajatus tietää että näihin kahteen auringon kiertomatkaan on sisältynyt yli 2000 eri käsinkirjoitettua asiaa, joista olen kiitollinen.

 1. Kuukauden haasteet

Onko sinulla tietty arkirutiini, jossa elät päivittäin? Onko tämä rutiini koskaan edes hitusen verran tylsä? Oletko koskaan halunnut rikkoa rutiinisia, ihan vain rikkomisen ilosta? Sinun on on aika kokeilla jotain uutta kuukauden ajan. Mitä uutta, saatat kysyä – no ihan mitä tahansa! Näillä kuukauden haasteilla voit muovata arkirutiiniasi ja omaa itseäsi juuri siihen suuntaan kuin haluat. Kenties olet aina halunnut kokeilla valokuvaamista: kokeile siis seuraavan 30 päivän ajan ottaa jokin muu kuva kuin selfie päivittäin! Kuukausi on juuri oikean mittainen aika jonkin uutuuden kokeilemiseksi: vaikeudesta huolimatta yhden kuukauden jaksaa kyllä. Oma ensimmäinen haasteeni oli hyvin yksinkertainen: join kivennäisvettä joka päivä, jotta paremmin tottuisin sen makuun ja vähentäisin näin limonaadin kulutustani. Tästä yksinkertaisesta haasteesta voit edetä juuri niin haastaviin kuin itse haluat: omia kohokohtiani olivat kuukauden SOME-lakko, tuntemattomiin ihmisiin tutustuminen ja valittamisen lopettaminen. Seuraava kuukausi tulee kulumaan elit rutiinisi mukaisesti tai et – mikset siis tekisi ajastasi muistettavampaa?

 1. The Big Seven

Viimeisimpänä mutta ei todellakaan vähäisempänä on kenties kokonaisvaltaisin elämänhallintakeino eli ”The Big Seven”. Tämä asiakirja on poikkitieteellinen ja moniulotteinen katsaus omaan elämääsi ja suunnitelma sen oletetusta suunnasta. Elämäsi jaetaan tätä varten seitsemään eri osa-alueeseen: ihmissuhteet, työ & ura, terveys, kehittyminen & kasvu, elinympäristö, talous ja harrastukset. Tämän keinon ydin on tarkastella eri osa-alueita yksi kerrallaan, kuvailla itsellesi nykytilanne ja luoda suunnitelma tulevaisuudelle – mitä haluaisin muuttaa. Työ ei tietenkään jää siihen – kun suunnitelma on tehty, on aika muutoksille, reflektoinnille ja lopuksi suunnitelman uudistamiseksi. Taas kerran avaimet ovat sinun käsissäsi – voit tehdä tästä niin tarkan ja syväluotaavan kuin haluat ja panostuksesta hyödyt varmasti.

Lopuksi

Elämänhallinta kuvaa ihmisenä olemista ja yhteisön jäsenenä elämisen onnistuneisuutta – se on tärkeä taito sekä niin opiskelijalle, työntekijälle kuin yrittäjälle. Se ei pelkästään helpota arkeasi, vaan tekee sinusta onnellisemman. Listatut keinot ovat vain esimerkkejä – hyödynnä luovuuttasi, kokeile jotain uutta ja ota elämäsi haltuun!

joku.savolainen

Previous
Kuukausi valokuvaajana ja parhaat kehystykseni
Next
Annos muotibloggausta
 • Oot huikee! En turhaan kehunut tätä silloin Approilla 🙂 -Anna