Miten pyytää apua toiselta ihmiseltä?

Arki
Lukuaika 3 minuuttia

Milloin olet viimeksi pyytänyt apua toiselta ihmiseltä? Ei väliä oliko pyyntö suuri tai pieni. Oliko se sinulle helppoa? Vaikeaa? Oletko joskus jättänyt pyytämättä apua toiselta, koska et tiennyt mitä hän tulisi vastaamaan? Mitä sanoisit, jos voisin tehdä avunpyytämisestä helpompaa? Jos kiinnostuit, jatketaan matkaa syvemmälle avunpyytämisen taitoon.

Yhteiskuntamme tuntuu suosivan omillaan pärjääviä. Sosiaalisen median profiilit kattavat lähinnä onnistumisen ja ilon hetket. Jos yritämme vertailla elämiämme, ovat vastakkain oman elämän leikkaamattomat dokumentit ja muiden editoidut trailerit. Tuntuu, että kaikki pärjäävät.

Entä jos koet olevasi avuntarpeessa? Mihin voit kääntyä? Milloin olet nähnyt elämäntaitoja tarjoavia liikkeenharjoittajia? Instagramin lifecoachit tuntuvat kaukaisilta ja kaikkea paitsi aidoilta avun lähteiltä. Siksi tapaamme pyytää apua ystäviltämme tai perheeltämme. Eikä se todellakaan ole aina helppoa. Saatamme tuntea olomme heikoiksi, kun joudumme myöntämään, ettemme pärjää omillamme.

Mutta mitä hyötyä on pärjäämisen julkikuvasta, jos se ei perustu todellisuuteen? Ketä se palvelee? Ainoastaan itsekästä ja pinnallista egoasi, joka liian usein on sinun ja avoimuuden välissäsi. Kyky tukeutua toiseen osoittaa henkistä kypsyyttä. Et tällöin pelkää paljastaa haavoittuvuuttasi. Et pelkää paljastaa todellista minääsi. Et käytä turhaan energiaa pärjäämisen valhekuvan ylläpitämiseen.

Jos haluat pyytää apua, kerron sinulle, miten voit tehdä sen sinulle helposti ja vastaanottajasi tunteet huomioiden. Käydään läpi mitä sinun tulee huomioida avunpyyntöä ennen, sen aikana ja lopulta sen jälkeen.

ENNEN AVUNPYYNTÖÄ:

Voit valmistautua avunpyyntöön muutamilla eri tavoilla. Mieti:

  • mitä apua pyydät? ranteissa sijaitsevaa ruista, empaattista ja kuuntelevaa korvaa vai jotain muuta?
  • keneltä pyydät apua? henkilö, joka tunnetaan jostain ominaisuudesta? miksi juuri häneltä?
  • miten pyydät apua? onko helpoin lähettää tekstiviesti, soittaa vai kenties puhua kasvotusten?
  • milloin pyydät apua? osoita huomaavaisuutesi valitsemalla ajankohta, jolloin vastaanottajalla on aikaa huomioida pyyntösi ja vastata siihen rauhassa.

 

AVUUNPYYNNÖN AIKANA:

Kun on aika keskustella avunannosta, pidä mielessäsi nämä:

  • näytä yrittäneesi itse ensin: avunpyynnön kohde huomaa tällöin, ettet ole vain laiska vaan oikeasti avun tarpeessa
  • osoita kohdistaneesi pyyntö: kerro juuri miksi uskot hänen uskovan kykenevän auttamaan sinua
  • kerro tarkalleen mitä pyydät: viiden minuutin palautekeskustelu vai viikonlopun mittainen muuttoapu? näin avunantaja osaa arvioida resurssiensa käyttöä
  • käännä negatiivinen positiiviseksi: sano ”en osaa” sijaan ”sinä tunnut osaavan tämän paremmin.” positiiviseksi käännetty keskustelu on mukavampi osanottajille ja positiivisen kautta esitettyyn avunpyyntöön on helpompi myöntyä
  • säilytä rehti ja nöyrä asenne: olet pyytämässä lähtökohtaisesti vastikkeettomasti toisen ihmisten aikaa ja energiaa – et ole siihen velvoitettu. Näytä, että tiedostat tämän.
  • sisällytä lause ”ymmärrän, jos et voi auttaa” pyyntösi: myöntämällä, ettei apua välttämättä ole tarjolla, saat avuntarjoajan todennäköisemmin auttamaan sinua. vaikutat nöyremmältä ja haavoittuvaiselta.

 

AVUNPYYNNÖN JÄLKEEN

  • kiitä avunantajaa aidosti, käytä lauseita kuten ”Kiitos kun…”, ”Arvostin sitä kun…”. Eikä kiitos -kirjeet ole ollenkaan huono idea.
  • tarjoa vuorostasi apua avunantajalle. vastavuoroisuus osoittaa panostusta suhteeseen.

Miksi avunpyytäminen syventää suhdetta? Avunpyytäminen on haavoittuvaisuuden osoitus. Ja vastavuoroinen haavoittuvuus syventää ihmisiä.

Amanda Palmer puhuu TED -talkissaan pyytämisen taidosta. Hänen mukaansa toiselta pyytäminen on toiseen luottamista. Ja kun pyyntöön vastataan, osoitat näkeväsi avunpyytäjän. Pyynnön kautta luot yhteyden toiseen ihmiseen. Ja kun luot yhteyden heihin, he haluavat auttaa sinua.

Avunpyytäminen sanoo: ”Luotan sinuun näin paljon. Kannattaako se? Näytä minulle!

PS. Jos haluat saada apua, auta jotain muuta ensin. Se on kaikista helpointa.

Previous
7 syvällisen keskustelun sääntöä
Next
Miksi mikään yksittäinen asia ei tule muuttamaan elämääsi