Miksi mikään yksittäinen asia ei tule muuttamaan elämääsi

Arki
Lukuaika 3 min

Lifehack?
Vietätkö ikinä aikaa ihmisten blogeissa tai youtube -kanavilla? Tuntuu, että nykypäivänä suosittujen blogien tai vlogien otsikko on mallia: ”THE ONE SECRET TO RELATIONSHIPS”, ”I COULD NEVER DO THAT THING WITHOUT THIS THING” tai ”THE ONLY THING STOPPING YOU FROM REACHING YOUR DREAMS.”

Jokainen sisällöntuottaja viestii pitävän käsissään sitä yhtä suurta salaisuutta, joka erottaa meidät onnesta, menestyksestä ja mestaruudesta. Että hänen videon katsomalla ja yhden uuden asian oppimalla voimme kääntää kaiken ympäri. Että tämä yksi asia saa meidät vihdoin soittamaan pianoa kuten Mozart, golfaamaan kuin Woods ja myymään kuin Belfort.

Pelkästään otsikkoja selaamalla saattaa helposti tulla ajatelleeksi, että näin asia on. Elämämme ongelmat ovat muka vain jostain pienestä seikasta kiinni. Emme ole onnistuneet vielä laihduttamaan, koska ruokavaliossamme ei ole uusinta superfoodia. Emme ole vielä huippujohtajia, koska emme ole kuulleet uusimmat fasilitointityökalusta. Emme saa ihmisiä jakamaan sisältöämme, koska emme käytä kehittyneitä markkinointialgoritmeja.

Innovaatioista
Jokainen uusi tekniikka, temppu ja innovaatio lupaa mullistavansa sinun elämäsi ja maailmasi. Unohda kaikki mitä olet aiemmin ajatellut ja tehnyt, TÄÄ on se juttu. Usko mua. Ja ota käyttöösi tämä ruokavalio, päivittäinen tapa ja tekninen vimpain.

Ja tämä ajatus on kovin kiehtova. Historiasta voimme tunnistaa innovaatioita, jotka muovasivat elämiämme: tuli, rengas, höyryvoima, sähkö, internet. Miksi vastaavia välineitä onnellisuuteen ja menetykseen ei voitaisi löytää? Kuka tietää, kenties älylasit tai kivikautinen ruokavalio ovatkin juuri mitä tarvitsemme?

Missä sinä haluat olla erinomainen? Bisnes, kirjoittaminen, vanhemmuus? Asiat, joissa haluamme pärjätä, ovat vaikeita. Minä haluaisin olla loistava esiintyjä, kirjoittaja, johtaja, bonsai-puutarhuri ja paljon muuta. Haaveilit terveellisistä elämäntavoista, sosiaalisista taidoista tai musisoinnista, haaveilet todennäköisesti jostain mikä on vaikeaa.

Turhaan odotat jotain yhtä neuvoa, joka tulee yhtäkkiä kääntämään kaiken ympäri. Jos onnistuminen todella olisi heti kulman takana, kaikki olisivat siellä.

”Jos nää olis helppoja hommia niin kaikkihan näitä tekis” – joku kylteri joskus ryyppäämisestä lausui

Ei hyvä myyjä ole hyvä, vain koska hänellä on siihen soveltuva ääni.
Hän on hyvä, koska hän tietää kymmeniä, jopa satoja erilaisia yksittäisiä vinkkejä ja neuvoja. Kun hän hyödyntää näitä eri tilanteissa, ne toimivat ja tuovat hänelle tulosta.

Ei loistava kokki ole hyvä vain, koska hänellä on kallis veitsi.
Hän on hyvä, koska hän on harjoitellut ammattiaan lukemattomia tunteja, kokeillen uusia asioita omaksuen toimivat ja unohtaen huonot.

Ei erinomainen tutkija ole hyvä vain, koska hänellä on hyvä metodologia.
Hän on hyvä, koska hän on harjoitellut tutkimusprosessia, kuunnellut häntä kokeneempia ja pyrkinyt jatkuvasti kehittymään.

Ihmiset eivät ole tyhmiä, mutta elämä on vaikeaa.

Ainoa salaisuus on, että ei ole mitään salaisuuksia.

Japanilaisten menestyksen ”salaisuus”, joka tiedetään kaikkialla, on jatkuva kehittyminen. 

Jatkuva kehittyminen
Jos haluat kehittyä jossain asiassa, on syytä muistaa, että mestaruus koostuu tuhansien eri vinkkien, sääntöjen ja taipumusten hallitsemisesta. Jokin oppi voi olla niin tilannekohtainen, että saatat koko elämäsi aikana hyödyntää sitä vain kerran. Mutta koska tiesit sen, olit sen yhden kerran parempi. Ja kun koostat näistä pienistä paremmuuksista kokonaisuuden, olet askeleen lähempänä mestaruutta.

Siksi sinun ei kannata odottaa seuraavakasi parasta, uutta, kaiken mullistavaa lifehackia.
Mutta jos haluat kehittyä, sinun kannattaisi alkaa etsimään niitä lukuisia, mutta pieniä elämää parantavia seikkoja.

Sanotaan, haluat kehittää itseäsi kärsivällisemmäksi. Voit aloittaa sillä, että kärsimättömyyden tunteen noustessa etsit mielessäsi kiitollisuuden aiheita. Sanotaan vaikka, että ystäväsi on myöhässä yhteisestä tapaamisesta. Sen sijaan että käyt meille kaikille tutun päänsisäisen keskustelun ”miten hän on taas myöhässä, vaikka sovittiin tää aika viikko sitten?”, alat pohtimaan eri kiitollisuuden aiheita. ”Vaikka hän on myöhässä, oon tosi kiitollinen, että mulla on hänet mun elämässä” tai ”Ei mua haittaa odottaa, oon kiitollinen et oon säältä suojassa sisällä ja voin tarvittaessa soittaa hänelle mun puhelimella.”

Tarkoittaako tämä kikka, että sinusta kuoriutuu ennen aamunnousua uusi Dalai Lama? Tuskin. Mutta oletko lähempänä uutta, kärsivällisempää minää? Taatusti.

Jos et joka päivä kehity ja sanotaan että taitosi heikkenee prosentin verran, olet vuoden jälkeen vain 2 % siitä mistä aloitit (0,99^365).

Mutta jos kehityt joka päivä prosentin verran paremmaksi, olet vuoden jälkeen 37 parempi kuin aloittaessasi. (1,01^365)

Ja kuka tietää, ehkä sinustakin kuoriutuun ajan kanssa mestari valitsemallasi polullasi, vaikka se aluksi olisikin tylsää.

“Because the thing about repairing, maintaining, and cleaning is: it’s not an adventure. There’s no way to do it so wrong you might die. It’s just work. And the bottom line is: some people are okay going to work and some people… well, some people would rather die. Each of us gets to choose.” Dr. Wong. (Rick & Morty)

PS. Idean tälle tekstille sain tästä ajanhallinnasta kertovasti vlogista, jota mentorini suositteli minulle. Suosittelen sitä lämpimästä jatkuvasta kehittymisestä kiinnostuneille. Myös lempipodcastini Freakonomics on tehnyt kaksi jaksoa korjaamisen ja jatkuvan kehittämisen esille nostamiseksi.

Previous
Miten pyytää apua toiselta ihmiseltä?
Next
So what is it like there? – Cultural observations on Korean people, food and beliefs