Elämän parasta aikaa – parikymppisenä
Arki
Lukuaika 2 minuuttia
Jos pitäisi määritellä nyky-yhteiskunnalle yksi sitä kuvaava adjektiivi mikä ei päde viime vuosisadan tilanteeseen, saattaisi monelle tulla mieleen “kiire”: elämme verkostoituneena yhdessä isossa pyörteessä, jossa emme ole koskaan täysin yksin. Maailmassa tuntuu olevan loputtomasti asioita to do-listalla ja vielä enemmän asioita, joita haluaisimme koittaa.
Tämä lienee taustatekijä sille, että tähän asti elämäämme määrittävät tekijät: kouluttautuminen, työllistyminen ja perheen perustaminen tapahtuvat kaikki entistä myöhemmin. Ennen sitä tulee suorittaa itsetutkistelua Goalla. Mutta onko se välttämättä viisasta?
Meg Jay kertoo tästä aiheesta puheessaan “Why 30 is not the new 20”. Sen ytimenä on, vaikka tämän päivän trendinä on aiemmin mainittujen ilmiöiden tapahtuminen vanhempana, vuodet kahden- ja kolmenkymmenen välillä eivät ole maleskelua varten. Päinvastoin parikymmisten on syytä ymmärtää että heidän toimillaan on merkittävä vaikutus loppuelämää ajatellen: työurasi kymmenellä ensimmäisellä vuodella on eksponentiaalinen vaikutus loppu-uran palkkaan, aivojen etuosalohkon kuori (joka on vastuussa mm. päätöksenteosta) saavuttaa kehityskaarensa pään noin 25-vuotiaana ja mitä suuremmalla todennäköisyydellä olet tavannut tulevan aviopuolisosi kolmekymppisenä.
On siis selvää, että parikymppisenä on viimeistään aika riisua ne silkkihansikkaat ja napata elämästä kiinni, keinolla millä hyvänsä. Tämä on erinomaista aikaa itsensä löytämiselle, oli se sitten työharjoittelu ulkomailla, yrityksen perustaminen tai edes koulunkäynti.
Juuri parikymppisenä aivot käyvät läpi eräänlaisen hienosäätöprosessin, jossa hermojen väliset rajapinnat, synapsit, joko karsiutuvat tai vahvenevat, niiden käytön perusteella. Oikein hyödyntämällä tämän ajan voit halutessasi irtaantua tarpeettomista paheista ja korvata ne paremmilla elämäntavoilla. Kävi miten kävi, kolmekymppisenä se on liian myöhäistä.
Mikäli luet tätä olet tätä todennäköisesti parikymppinen, niin kuin minäkin. Kaikesta yllämainitusta huolimatta ei sinunkaan heti huomisesta alkaen tarvitse kääntää elämääsi päälaelleen; pitkäjänteisyys, niin tässä kuin kaikissa muissa elämän osa-alueissa, on avain menestykseen. Tärkeintä on ymmärtää tilanteesi, tiedostaa potentiaalisi ja ryhtyä töihin. Elämä ei odota, miksi sinunkaan pitäisi.
PS. Lisätietoa aivojen läpikäymistä muutoksista täältä, viehättävällä brittiaksentilla säestettynä.