Avain puheenaiheen valintaan – d-pad!

Vapaa-aika
        Lukuaika 2 minuuttia

Mistä ihmeestä treffeillä voisi keskustella?

Kuvitellaan tilanne. Olet treffeillä, alkukankeus on poistunut ja ensimmäinen yhteinen miellyttävä puheenaihe on löytynyt. Huomaat kuitenkin, että aihe alkaa olla loppuun käsitelty ja seuraava pitäisi keksiä – pian. Mikä avuksi? No tietenkin pleikkari-ohjain! Que?

dpad

 

Katsokaamme usein konsoliohjaimissa olevaa d-padia eli  plus-merkin muodossa olevia nuolinäppäimiä. Ajatelkaamme nykyisen puheenaiheemme olevan sen keskellä tuon harmaan ympyrän kohdalla. Voit edetä keskusteluissasi neljään eri suuntaan:

 1. ylös kohti laajempaa kokonaisuutta
 2. sivuille viereisiin & aiheeseen liittyviin asioihin
 3. – ’’ –
 4. nykyisen teeman yksityiskohtiin

Seuraa esimerkki. Keskustelemme tällä hetkellä treffikumppanisi ratsastusharrastuksesta. Olette käyneet läpi sen historian, nykytilanteen ja tulevaisuuden toiveet. Valitkaamme siis uusi suunta seuraavalle aiheelle.

Voimme ottaa askeleen kauemmas tilanteesta ja kysyä: mitä muuta teet ajallasi? Siirrymme siis harrastamisesta yleiseen ajankäyttöön eli laajempaan asiakokonaisuuteen.

Toisaalta voimme keskustella kumppanisi muista harrastuksista, ottaen keskustelun nuolinäppäimillä suunnaksi vasemman tai oikean. Mitä muuta harrastat, saatat kysyä.

Lopulta voimme pysyä samassa aiheessa ja kysyä tarkempia yksityiskohtia: mikä on paras ratsastusmuistosi? Mitä ratsastus merkitsee sinulle?

D-pad-ajattelulla sinulla on aina joku suunta, mihin viedä keskustelua. Ilman toisiinsa tutustumisen kummempaa päämäärää toimii tämä ajattelutapa erinomaisesti. Kuka olisi arvannut, että videopeliohjain voisi auttaa sinua fasilitoimaan sujuvaa keskustelua treffeillä?

Ota siis Tinderi auki, pyyhkäise oikealle ja kokeile mitä saat d-padilla aikaan.

PS. Treffeille sopivia puheenaiheita löydät edellisestä kirjoituksestani. Tämä repertuaari soveltuu niin Tinder-treffeille kuin yleiselle small talkille, vaikka hotellin respatädille.

 

 

Previous
Small talk: mistä ihmeestä silloin saa puhua?
Next
Opiskelija – sijoita jo!